Експерт: Уряд не повинен використовувати фіскальний прес проти бізнесу

27 червня 16:33

Митниця і податкова повинні отримувати податки від працюючої і зростаючої економіки, в результаті успішної боротьби з її детінізацією, ліквідацією «сірих» схем, а не від зростання податкового преса.

 

Утримати в 2012 році показник дефіциту бюджету на рівні 1,8% ВВП можливо, хоча й непросто, вважає старший радник Альфа-Банку, член Ради НБУ Роман Шпек. Утримати такий показник дефіциту реально, коли економіка активна і розвивається, а отримані доходи є достатніми для виконання плану надходжень до бюджету.
На думку радника, за останні кілька місяців реалістичність виконання дефіциту бюджету в межах 1,8% ВВП істотно знизилася. З одного боку, навесні були прийняті досить амбітні редагування видаткової частини бюджету, збільшили його на 33 млрд. грн. (2,3% очікуваного за підсумками 2012 ВВП). З іншого - економічна динаміка в поточному році сильно відстає від початкових очікувань, і закладенийу бюджет-2012 прогноз зростання реального ВВП України на 3,9% - виглядає як оптимістичний.
«Імовірно, ми очікуємо зростання української економіки в 2012 році на рівні 2-2,5%, - прогнозує експерт. - У зв'язку з цим уряду буде дуже складно «вписатися» в заявлений показник бюджетного дефіциту в 1,8% ВВП. Можливо, даний показник досягне рівня в 2,5% ВВП».
У той же час існує цілий ряд стримуючих факторів для зростання бюджетного дефіциту: через поточної кон'юнктури світових ринків.
Міністерство фінансів, - вважає Шпек, - не може розраховувати на активний попит інвесторів на українські боргові зобов'язання. Тому не виключено, що в кінці року уряд буде змушений скоротити заплановані витрати.
Компенсувати скорочення бюджетних надходжень можуть Держмитниця і Держподаткова служби, які традиційно забезпечують переважну частину бюджетних доходів.
Головне, щоб ці служби отримували податки від працюючої і зростаючої економіки, в результаті успішної боротьби з її детінізацією, ліквідацією «сірих» схем, а не від зростання податкового преса - підкреслює Шпек.
При цьому він відзначає зростання митних надходжень до бюджету, що пов'язано, насамперед, зі збільшенням імпорту. Причому не стільки його фізичних обсягів - стільки вартісних, що пов'язано в тому числі і з розпочатою ДМСУ активною боротьбою зі заниженням митної вартості товарів, введенням постімпортного аудиту. За підсумками січня-квітня 2012 імпорт товарів в Україну збільшився у вартісному вираженні на 6,2%. Якщо очистити цю статистику від природного газу (де істотно скоротилися обсяги поставок, а також існують особливі заімоотношенія між бюджетом і компанією Нафтогаз Україна), то зростання імпорту становить 14,9%. Оскільки надходження ПДВ від імпорту - ключова стаття бюджетних доходів, таке зростання ввезення товарів передбачає помітне збільшення відповідних надходжень.
При цьому збільшення митних платежів (зростання декларованої вартості імпортних товарів) не призвело до зростання інфляції. Найбільший вплив на індекс інфляції в Україні надають ціни на продукти харчування.
Значна їх частина виробляється локально, відповідно інфляція формується не на кордоні, а всередині країни. Роль імпорту в розрахунковій кошику споживчої інфляції Україна досить невелика. !zn
Читайте також: