Експерт: Зниження єдиного соціального внеску до 15% змусить компанії перейти на чисту зарплату

04 березня 16:15

На думку експерта, нинішній соціальний внесок розміром 35% дуже обтяжливий для бізнесу.

 

Керуючий партнер "БДО Лігал Україна" Сергій Балченко прогнозує, що зниження єдиного соціального внеску до 15 % стимулює вітчизняні компанії реєструватися в Україні і відмовитися від практики роботи в офшорних зонах.

"Нинішній соціальний внесок розміром 35% дуже обтяжливий для бізнесу. Тому якщо ініціатива щодо зниження цього податку до 15% реалізується, то я, як людина, яка працює в аудиті 20 років, можу з упевненістю заявити, що більшість компаній перейдуть на легальну зарплату", - відзначає експерт.

У той же час, за його словами, зниження соціального внеску буде стимулювати вітчизняні компанії відмовитися від практики роботи в офшорних зонах.

"Для стимулювання нашого бізнесу реєструватися в Україні є один шлях - забезпечення сприятливих податкових умов у країні для бізнесу. Якщо навіть ми маємо прибутковий податок на рівні 15%, що порівняно з іншими країнами досить невисока ціна, але у нас дуже високі соціальні податки . 35% - непідйомна для багатьох ставка. Її зниження автоматично буде сприяти тому, що бізнес частково перестане працювати в офшорах, а буде зацікавлений платити податки в український бюджет", - переконаний Балченко.

Експерт додає, що подібним шляхом пішли багато європейських країн, що спричинило активний приплив інвестицій.

"Зараз тенденції такі, що українські великі компанії йдуть з Кіпру та реєструються, створюють холдинги в європейських країнах, таких як Нідерланди, Швейцарія. Люксембург, Ірландія і навіть Польща. Це пов'язано з тим, що ці країни дозволяють платити менші податки, в тому числі соціальні внески. Інвестиції в ці країни зараз з кожним роком збільшуються. І це при тому, що ці країни не є офшорами. Подібні операції не вважаються відмиванням грошей. Тобто українські компанії готові працювати прозоро, але лише там, де податки не лягають важким тягарем", - переконаний аудитор.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що уряд планує внести у Верховну Раду законопроект про зниження ставки єдиного соціального внеску до 15%. На даний момент його ставка становить від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва. !zn