Експерт пояснив, як Україна може "зіскочити" з нових зовнішніх боргів

12 грудня 12:00

Уряду потрібно зменшити державні видатки приблизно на 10% ВВП і довести їх до 36–37% ВВП, що дасть можливість відмовитися від нових зовнішніх запозичень.

 

У бюджетній сфері принциповою помилкою уряду Арсенія Яценюка є те, що він основну ставку зробив на зовнішні державні запозичення, а не на скорочення державних видатків, з яких і мають починатися реальні економічні реформи.

Про це пише у своїй статті для DT.UA ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

На його думку, Арсеній Яценюк сформував хибні критерії ефективності й інтенсивності економічних реформ: "Раз нам дають кредити - значить, реформи ідуть!".

"Тобто що більше державних кредитів, то більше реформ! Така політика вже призвела до того, що на початку 2016 р. рівень зовнішнього боргу уряду і НБУ може досягнути 100% ВВП, тоді як середній валовий державний борг висхідних країн (країн, що розвиваються) у 2015 р. становитиме менш як 44% від ВВП. Також висхідні економіки, особливо ті, які розвиваються динамічно (Польща, Балтійські країни, Туреччина), набагато менше коштів перерозподіляють через держбюджет. Так, видатки держави в Україні у 2015 р. дорівнюватимуть приблизно 46–47% ВВП, що на 7–11 п.п. вище, ніж у згаданих країнах!", - пише Савченко.

За його словами, на практиці це означає, що в Україні гроші забирають у тих, хто їх заробляє, - у підприємців і робітників, і віддають у руки тих, хто лише споживає, а також державним паразитам.

"Така політика перетворює українську економіку на депресивну без шансів на динамічний розвиток, адже ресурсів (грошей) на розвиток у бізнесу і людей немає. Рівень заощаджень (внутрішніх інвестицій, які і є ключовими ресурсами розвитку) в Україні 2015-го опустився до рівня 5–7%, тоді як у Польщі він становить 18%, а в переважній більшості висхідних країн - 15–20%. До речі, цей показник (рівень заощаджень) в Україні досягав 22% у 2007 р. і почав падати лише після світової фінансової кризи", - нагадує автор.

За його словами, щоб виправити цю стратегічну помилку у 2016 році, по-перше, потрібно зменшити державні видатки приблизно на 10% ВВП і довести їх до 36–37% ВВП.

Читайте також: Держборг України за рік скоротився з $ 73 млрд до $ 66 млрд - прем'єр

"Це дасть можливість відмовитися від дефіциту держфінансів (близько 4% ВВП), а значить, від нових держзапозичень, тобто зменшити боргове навантаження на бюджет і загрозу нового дефолту! Далі це дасть можливість зменшити податки на 6% ВВП. Передусім відмінити популістське оподаткування депозитів і нерухомості, такі податки вбивають інвестиції та будівельну індустрію - головні каталізатори зростання ВВП, а також призводять до втечі капіталу за кордон (там багатії купують яхти, літаки, квартири і дачі) або під матрац (туди бідні інвестують свої гроші). Для мене стала шоком нова пропозиція уряду оподатковувати з 2016 р. не лише житлову, а й комерційну нерухомість - це призведе до масових банкротств реального бізнесу. Процвітати буде лише бізнес "а-ля" Курченко, де засобами виробництва виступають не цехи, склади, споруди, а лише телефон і кейс для хабарів (вони не оподатковуються)", - пише експерт.

"Окреме питання - зменшення оподаткування зарплати! Що можна запропонувати? Податок 10% на зарплату до мінімальної, 20% - на зарплату вище мінімальної. Пенсії та інша соціальна допомога виплачуються з держбюджету. Тому пенсійний та інші соціальні фонди ліквідовуються, а разом з ними - пенсійний та всі інші соціальні внески разом із десятками тисяч бюрократів. Всі соціальні виплати бере на себе бюджет! Якщо зарплата перевищує десять мінімальних, то сума перевищення оподатковується на рівні 15%, а 5% - перераховується на власний накопичувальний пенсійний рахунок, тобто створюється потужний приватний інвестиційний ресурс для розвитку економіки України. Такі принципові зміни в оподаткуванні справді можна назвати реформою", - пропонує Савченко.

На його думку, пропозиція Мінфіну не оподатковувати мінімальну зарплату стимулює тіньову економіку і веде до втрат бюджету (більш як 40 млрд грн).

"Очевидно, що навіть з метою наповнення бюджету мінімальну зарплату і пенсію необхідно підняти вже на початку 2016 р. до 2000 грн.", - наголошує автор статті.

Читайте також: Порошенко підписав закони щодо реструктуризації держборгу України

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що уряду за рік вдалося зменшити обсяг державного боргу України з $ 73 млрд в 2014 році до $ 66 млрд у нинішньому.

За словами прем'єра, за рахунок реструктуризації та відстрочення виплати частини боргу на 4 роки, на 2016 рік уряду вдалося скоротити суму на обслуговування держборгу "майже на $ 10 млрд".

Детальніше про основні прорахунки діючого уряду читайте у статті Олександра Савченка "Шість куль у лоб українській економіці. Здобутки влади" у свіжому випуску "Дзеркала тижня".