Екс-міністр фінансів РФ допустив падіння нафти до $ 16

21 сiчня 09:52

Кудрін вважає, що економіка Росії зможе оговтатися від шоку через рік-два.

 

Ціни на нафту ще не досягли дна, вважає екс-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін.

"Це може бути і 18, і 16 доларів за барель, але недовгий час, потім, звичайно, ціна скоригується і піде вгору", - сказав Кудрін, виступаючи на діловому сніданку в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

"Є багато обставин, які допомагають пережити цей період - резерви, низький борг Росії - близько 15,5% ВВП, у Росії є запас міцності, ми можемо займати і нарощувати борг. Гнучкий курс допоміг адаптувати економіку. Безумовно, є шок, але протягом року-двох економіка вийде на позитивні показники", - вважає Кудрін.

Ціни на нафту в США опускалися 20 січня нижче нової психологічно важливої позначки в 27 доларів за барель на тлі побоювань з приводу перспектив світової економіки, а також зберігається турбулентності на фінансових ринках.

Раніше Кудрін заявляв про те, що ціна на нафту марки Brent вище $ 20-30 доларів за барель буде для економіки Росії "преміальним бонусом".

Також оглядачі відзначають, що Росія не зможе фінансувати війну проти України при ціні нафти в $ 20 за барель.

Тим часом стало відомо про те, що уряд Росії готується до цін на нафту по $ 25 за барель. Російський бюджет на 2016 рік був сформований на основі ціни на нафту на рівні $ 50 за барель, нафтові доходи досі забезпечують половину доходів РФ.