Екс-глава МВФ Стросс-Кан визнав помилковість тактики боротьби з кризою

14 вересня 11:43

Лавина економічних проблем зростає і поширюється, перспективи похмурі, економіку треба перезапустити якимось новаторським способом, впевнений Стросс-Кан.

 

Тактика боротьби з економічними проблемами, якої дотримуються міжнародні фінансові організації і європейські уряди, потребує зміни. Про це заявив колишній директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан на сесії «Майбутнє світової економіки» 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі YES.

«Економічне одужання знову затрималося. Перспективи похмурі. У глобальному вимірі зростання буде уповільненим з дуже складними фінансовими умовами. Політика ключових країн не відновила впевненість в економічному одужанні», - охарактеризував ситуацію в глобальній економіці екс-глава МВФ.

На його думку, проблема фіскального обриву і зростання державного боргу у США залишається серйозною, як і боргова криза в єврозоні. Традиційна тактика, якої дотримувався і МВФ у вирішенні проблем Греції, не принесла очікуваних результатів.

«Економіку треба перезапустити якимось новаторським способом. Ми вважали, що головне - уникнути втрат. Тобто, знижувати ставки, збільшувати терміни заборгованості. І не приймали того, що краще потерпіти втрати зараз - якщо вони неминучі, не відвертатися від них. А тепер лавина економічних проблем зростає і поширюється, - підкреслив Стросс-Кан.

Він вважає, що на гострому етапі кризи заходи щодо порятунку могли бути виправдані, але сьогодні ситуація інша. «Пожежники потрібні, коли вогонь вирує. Але потім необхідно вже розбиратися з відновленням. Європейські лідери повинні показати, що можуть впоратися з цим», - цитує Стросс-Кана прес-служба форуму.

9-та Ялтинська щорічна зустріч «Україна і світ: долаючи завтрашні виклики разом» проходить з 13 по 16 вересня в Лівадійському палаці Ялти. Близько 200 представників політичних, ділових і громадських кіл з 20 країн світу обговорюють основні глобальні виклики та їхній вплив на Європу, Україну та світ. !zn

Читайте також:

Стросс-Кан вважає передчасним оптимізм з приводу світової економіки

Стросс-Кан упевнений, що за підтримки МВФ українська економіка встоїть

Український олігарх Пінчук запропонував використовувати кризи для прискорення

МВФ заявив, що світ може бути спокійний за євро