Економічні очікування країн-учасниць МС не виправдалися, а наркотрафік збільшився

19 березня 11:36

Вивчення ситуації у країнах, що вступили до Митного Союзу, продемонструвало серйозні проблеми та ризики, з якими до 1 січня 2013 року зіткнулися їхні економіки.

 

Формування Митного союзу не призвело до істотного зростання товарообігу в рамках ЄЕП. Крім того, зняття митного кордону всередині союзу призвело до збільшення наркотрафіку і посилення міграції.

Про це йдеться в дослідженні аналітичної групи Da Vinci "Про ефективність функціонування Митного союзу на сучасному етапі", яке наводить "Коммерсант-Украина".

"Статистичні дані свідчать, що на тлі загального зростання загального обсягу торгівлі Росії, Білорусі і Казахстану після 2010 року в результаті відновлення національних економік після кризового спаду, МС не демонструє яскраво вираженої позитивної динаміки", - йдеться у звіті.

Так, за даними аналітиків, якщо в 2010 і 2011 роках загальний обсяг взаємної торгівлі зріс на 29% і 33%, склавши при цьому 47 і 63 млрд доларів відповідно, то за підсумками 2012 року показники виявилися не настільки оптимістичними - зростання близько 8,7%, загальний обсяг - 68,5 млрд доларів.

За оцінками джерел з урядових кіл Казахстану, це пов'язано з низькою конкурентоспроможністю товарів, відсутністю уніфікованих правил роботи на ринку і недостатньою свободою переміщення товарів, послуг та капіталу.

У доповіді наголошується, що основною проблемою товарообігу між членами МС є невелика кількість товарів, які учасники готові запропонувати один одному для реалізації. Крім того, посилення конкуренції внаслідок зниження цін на імпортовані товари завдає удару по деяких галузевих ринках, що формує умови для витіснення деяких національних виробників з ринку і недружніх поглинань.

За оцінками Da Vinci, низькі показники темпів зростання товарообігу всередині МС сприяють веденню торговельних воєн його членами проти зовнішніх партнерів щодо окремих номенклатур товарів.

Крім того, аналітики підкреслюють, що зняття митного кордону всередині союзу призвело до збільшення наркотрафіку з Казахстану (каннабіс) і Афганістану (опій і героїн) на територію Росії. За прогнозами експертів, у випадку приєднання до МС Киргизстану або інших середньоазіатських республік наркотрафік може зрости ще більше.

Ще однією проблемою є посилення міграції всередині Митного союзу, що передбачає вільний рух робочої сили всередині країн МС. У доповіді наголошується, що у разі приєднання до організації середньоазіатських республік, це може призвести до напливу їхніх жителів в європейську частину МС.

Також експерти відзначають непрозору систему регулювання на галузевих ринках, відсутність уніфікованої системи оподаткування, тінізацію товарообігу, зростання цін на окремі групи товарів та інші проблеми.

"Це призводить до того, що умови розвитку бізнесу в трьох країнах не рівні для всіх", - відзначили аналітики.

Дана доповідь була підготовлена на основі аналізу заяв, коментарів та оцінок представників урядових, дипломатичних і бізнесових кіл Казахстану, Російської Федерації та Білорусі щодо ситуації у національних економіках і соціальній сфері після вступу до Митного Союзу. !zn

Читайте також:

Медвєдєв змалював перспективи України в МС: Або все, або нічого

У разі референдуму українці підтримають вступ і в Митний союз і в ЄС

Україна почала процес "газмонізації" з Митним союзом

У Львові заборонили рекламу Митного союзу