ЄБРР видав Україні кредит на 200 млн євро на модернізацію ГЕС

29 вересня 08:59

Україна і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали кредитну угоду про виділення 200 млн євро на фінансування модернізації ГЕС. Кредит видається на 15 років за ставкою Libor + 1% під гарантії уряду.

 

Під час церемонії підписання угоди керуючий директор ЄБРР у секторі енергетики та природних ресурсів Ріккардо Пуліті повідомив, що лише цього року банк взяв на себе зобов'язання на суму 300 млн євро.

Р. Пуліті зазначив, що «цей кредит має велике значення для поновлюваних джерел енергії та узгоджується зі стратегією банку щодо зниження викидів при виробленні електроенергії».

Передбачається, що кредит дозволить продовжити терміни експлуатації ГЕС, підвищити рівень безпеки та забезпечити балансування енергосистеми.

Проект реабілітації ГЕС України оцінюється у 615 млн євро і розрахований до грудня 2017 року. По 200 млн євро виділять ЄБРР і Європейський інвестиційний банк, решту коштів забезпечить «Укргідроенерго».

Як повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, Україна очікує від ЄБРР близько 600 млн євро на проекти у гідроенергетиці, щодо реконструкції газотранспортної системи і будівництва ліній електропередач (ЛЕП).