ДПСУ обіцяє скоротити терміни і кількість видачі довідок

25 сiчня 13:40

Державна податкова служба (ДПС) України планує скоротити терміни і кількість видачі довідок.

 

Податкова направила до Міністерства фінансів України пропозиції щодо скорочення термінів видачі та скасування низки довідкових документів, які видаються відомством.

Про це повідомив глава ДПСУ Олександр Клименко на брифінгу в Києві у середу, 25 січня.

"Ми ініціювали спрощення форми, яку необхідно заповнювати для отримання свідоцтва платника ПДВ (податку на додану вартість - ред.) і відповідні пропозиції ми вже направили до Міністерства фінансів. Я сподіваюся, що ця форма буде затверджена відповідним наказом Мінфіну", - сказав він.

За словами глави ДПС, свідоцтво платника ПДВ буде видаватися українським підприємцям у шестиденний термін. Крім того, зазнає змін форма документа: з 10 аркушів, необхідних для заповнення, залишиться тільки три, які містять статистичну інформацію, "яка не вимагає багато часу для того, щоб заповнити таку заяву".

"Вчора я підписав наказ щодо перегляду і оптимізації процесів всередині ДПС щодо видачі свідоцтва платника ПДВ", - сказав він, пояснивши, що тим самим співробітники податкової вже зараз у прискорені терміни опрацьовують подібні заяви.

О.Клименко також повідомив про намір ДПС ліквідувати низку довідкових документів, які видаються податковою як приватним особам, так і підприємцям.

"Ми провели роботу і від деяких довідок ми взагалі вважаємо за можливе відмовитися, тому що обмін базами (інформаційними базами - ІФ) сьогодні між держструктурами дуже високий", - сказав він.

За його словами, до Міністерства фінансів уже направлено пропозиції щодо ліквідації 12-ти довідок і скорочення термінів їх видачі.

Згідно з інформацією О.Клименка, податкова планує ліквідувати серед інших довідку про доходи, отримані від підприємницької діяльності, довідку податкової про те, що особа не перебувала на обліку як підприємець.

Як повідомлялося, раніше податкова ввела VIP-сервіси для великих платників, а для всіх категорій платників - новий електронний сервіс - так званий “податковий кабінет”. Також у ДПСУ обіцяли скоротити загальну кількість декларацій завдяки введенню нового стандарту «один податок - одна декларація».

Нагадаємо, за даними опитування підприємців (проведеного самою ж податковою), найчастіше бізнесмени скаржаться не стільки на високі податки, скільки на складність і заплутаність звітності, яку вони повинні подавати до ДПС. !zn

Читайте також:

Бізнес позбавлять необхідності щороку купувати електронні ключі
Бродський: Колесніков хоче звільнити 90% податківців
ДПСУ потирає руки: зі "спрощенців" у 2012 році планують зібрати у 2 рази більше податків
Бізнесу більше заважає складна звітність, ніж високі податки, - опитування ДПСУ