Досвід функціонування Митного союзу викликає сумніви в його успішності

24 березня 18:01

Якщо б Україна в 2012 році знаходилася в Митному союзі, її показники експорту знизилися б, як це сталося з Білоруссю і Казахстаном.

 

За короткий період функціонування Митного союзу в нього виникло вже чимало проблем. Навіть перший досвід роботи Митного союзу показує, що для Білорусі і Казахстану порівняно з Росією ситуація складається несприятливо.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише директор Інституту стратегічних оцінок при президентському фонді Леоніда Кучми "Україна", академік НААН, доктор економічних наук, професор Павло Гайдуцький з посиланням на результати дослідження, проведеного інститутом.

Як зазначає автор, за 2012 рік порівняно з 2011-м експорт у рамках МС виріс майже на 9,9%, але з Росії в Білорусь і Казахстан - на 13,9%, а з Казахстану в Росію та Білорусь експорт, навпаки, скоротився на 9,8%. В Україні теж спостерігався спад експорту в країни МС на 4,6%.

Імпорт у рамках Митного союзу за 2012 рік скоротився на 5%, але в основному за рахунок значного скорочення імпорту в Росію з Білорусі і Казахстану - на 36%. Водночас у Білорусь і Казахстан імпорт з Росії продовжував прискорено рости: відповідно на 18,2 і 6,9%. В Україну імпорт з МС скоротився на 3,2%. "Якби Україна в 2012 році знаходилася в МС, очевидно, мала б таку ж негативну динаміку", - зазначає автор.

Функціонування Митного союзу за короткий період вже привело до різкого зростання тінізації зовнішньої торгівлі. Так, за статистикою Казахстану, оборот зовнішньої торгівлі між Білоруссю і Казахстаном склав 483 млн, а за статистикою Білорусі - 647 млн дол., тобто різниця 164 млн дол., або 34%.

"Митний союз також значно відстає в показниках інтегрованості з торгівлі послугами, взаємним прямих інвестицій та промислової кооперації. Хто може назвати хоча б один, реалізований у рамках МС на рівні між країнами, інноваційний проект, особливо в сфері машинобудування, яку найчастіше приводять як аргумент на користь МС?" - зазначив Гайдуцький.

Докладніше читайте в матеріалі Павла Гайдуцького "Україна і Митний союз: проблеми інтеграції" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Економічні очікування країн-учасниць МС не виправдалися, а наркотрафік зріс

Україна не зможе впливати на прийняття рішень у Митному союзі, - Медведєв

Україна веде переговори про статус спостерігача в Митному союзі, - Азаров