Дослідження: Українці не вміють розпорядитися своїми грішми

14 сiчня 12:27

 

Українці не довіряють фінансовим установам і не вміють розпорядитися своїми грішми, використовуючи фінансові інструменти. Це результати дослідження, проведеного на замовлення Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Майже 40% з двох тисяч опитаних українців не мають банківського рахунку. А найпопулярнішою фінансовою послугою є сплата комунальних платежів через банк. Жоден з опитаних не зміг відповісти на поставлених п’ятнадцять фінансових запитань, каже представник USAID, учасник проекту Олексій Куценко. Лише 2% відповіли на десяток запитань. Майже половина українців не ведуть сімейного бюджету, а 22% і взагалі не обліковують витрати.

Дослідження показало, що українці не вміють грамотно розпорядитися своїми грішми, каже Куценко. Крім того, вони не довіряють фінансовим установам і воліють уникати конфліктних ситуацій з банками. Показовим є те, що з поміж українців, які намагаються заощаджувати, лише 10% несуть гроші до банку, і тільки 1% - інвестує в інші інструменти капіталу.

«Люди відчувають себе незахищеними у суперечках з фінансовими установами, відчувають дискомфорт у спілкуванні через незнання своїх прав. Вони більше довіряють родичам і друзям, коли йдеться про фінансову допомогу», – зазначає Куценко. Якщо і виникають якісь проблеми з фінансовими установами, то більшість українців воліють просто припинити співпрацю. Бо, як показує дослідження, вони упевнені, що конфлікт вирішиться на користь установи.

Учасники проекту також зазначили, що мешканці західних регіонів України є більш фінансово освідченні, і це доводить дослідження. Цікаво, що хоча доходів у мешканців західних областей менше, але вкладів вони роблять більше.

Коментуючи результати дослідження, заступник голови Львівської ОДА Геннадій Дмитренко повідомив, що область розглядає можливість створення Програми підвищення фінансової грамотності мешканців. Передбачається, приміром, запровадити у львівських школах факультативні заняття з фінансової освіти, як це вже робить Польща та Росія.

За матеріалами: Deutsche Welle