Договір з Chevron щодо сланцевого газу завис у повітрі: облрада проти

26 лютого 16:47

"Про будь-яке взаєморозуміння мови бути не може, адже обласна рада не отримала ні від уряду, ні від Chevron інформації про ризики видобутку сланцевого газу", - відповіли у Львівській облраді.

 

Львівська обласна рада не отримувала проект договору з компанією Chevron про видобуток сланцевого газу і не готова його погоджувати.

Таку заяву голови облради Петра Колодія розповсюдила прес-служба у відповідь на слова міністра екології та природних ресурсів Олега Проскурякова про те, що уряд досягнув взаєморозуміння з владою областей, на території яких буде вести видобуток сланцевого газу Chevron.

"Прикро, але міністр екології і природних ресурсів подав недостовірну інформацію. У Львівську обласну раду проект угоди не надійшов, депутати його не бачили і не знають, про що там йдеться. Зокрема, не відомо, чим обернуться сланцеві угоди для місцевих громад, на території яких Chevron планує розробку родовищ", - говориться в заяві.

- Chevron через два місяці отримає "зелене світло" на видобуток сланцевого газу у Західній Україні

"Про будь-яке взаєморозуміння мови бути не може, адже обласна рада не отримала ні від уряду, ні від Chevron інформації про ризики видобутку сланцевого газу, про склад суміші, що використовується в технології гідророзриву, про те, наскільки загрожує видобуток якості і запасам питної води, і про гарантії безпеки для навколишнього середовища та людей", - заявив Колодій,

Голова Львівської обласної ради підкреслив, що позиція Львівської обласної ради в цьому питанні залишається незмінною.

"Насамперед, ми вимагаємо висновків щодо екологічних ризиків видобутку на підставі серйозних досліджень, які також повинні пройти експертизу українських вчених. Громади повинні отримати гарантії щодо виконання інвестиційних зобов'язань компанією і ліквідації можливих екологічних загроз, а обласна рада, як орган місцевого самоврядування, має детально вивчити текст Угоди про розподіл продукції (УРП, - ред.), донести цю інформацію до громад і після узгодження з громадами приймати рішення", - сказав Колодій.

Нагадаємо, міністр екології Олег Проскуряков заявив, що Кабмін планує підписати УРП з Chevron протягом двох місяців, а перша свердловина в рамках проекту може бути закладена вже до кінця року.

Зазначимо, що заковика в підписанні угоди між Україною і Chevron полягає в тому, що американська компанія поки не може отримати потрібну законодавством згоду рад Львівської та Івано-Франківської областей на видобуток газу, на території яких знаходиться Олеське родовище. Проект зіткнувся з жорсткою критикою місцевих політиків і захисників навколишнього середовища.

У той же час місцеві ради у Донецькій і Харківській областях, лояльні до Партії регіонів, швидко схвалили операцію з Shell. Це дозволило Україні підписати угоду про розподіл продукції з Shell 23 січня в Давосі у присутності президента. !zn

Читайте також:

Сланцевий газ: "за" чи "проти"?

Shell обіцяє Україні потроїти внутрішній видобуток газу

Янукович посилив свій вплив на видобуток газу в Україні

Україна знову відклала підписання контрактів з Chevron і Shell на видобуток газу

Сhevron почала переговори про підписання спільного операційного договору з українською стороною