Для порятунку економіки Кіпру доведеться знайти ще 6 млрд євро

12 квiтня 07:57

Нова цифра, що міститься в документі, означає, що самому Кіпру доведеться забезпечити внесок у розмірі 13 млрд євро замість очікуваних 6-7 млрд.

 

Кіпру доведеться знайти додатково шість мільярдів євро на порятунок своєї економіки. Про це йдеться в документах, підготовлені Єврокомісією.

Зокрема, в матеріалах вказується, що Кіпру в 2013-2016 роках знадобиться 23 мільярди євро допомоги, а не 17 мільярдів, як планувалося раніше. При цьому додаткові кошти середземноморська республіка повинна знайти сама; внесок ЄС і МВФ залишається на колишньому рівні в десять мільярдів євро.

Як стало відомо, вартість порятунку економіки Кіпру зросла, оскільки сторонам не вдалося у короткі терміни досягти угоди про заходи для запобігання дефолту, що призвело до підриву довіри інвесторів і споживачів до банків. Про це розповів газеті The Wall Street Journal єврочиновник.

WSJ уточнює з посиланням на матеріали Єврокомісії, що 10,3 мільярда з необхідних 13 мільярдів євро Нікосії вдасться отримати в результаті реструктуризації двох найбільших банків острова - Cyprus Popular Bank (Laiki) and Bank of Cyprus.

У документах містяться прогнозні дані про вплив кризи на економіку Кіпру. За оцінкою Єврокомісії, в 2013 році економіка країни скоротиться на 8,7%, і на 3,9% в 2014 році, після чого ВВП почне зростати. Борг Кіпру, як очікується, до 2015 року збільшиться до 126,3%, а до 2020 року скоротиться до 104% ВВП.

Нагадаємо, 25 березня "трійка" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський Центробанк, МВФ) погодилася надати Кіпру фінансову допомогуу розмірі 10 млрд євро, якщо країна самостійно зможе знайти 5,8 млрд.

Для цього вперше в історії ЄС вкладники банків у примусовому порядку будуть залучені до фінансування зусиль з вирішення боргових проблем. Власники рахунків понад 100 тисяч євро в Bank of Cyprus і Laiki втратять більшу частину коштів.

Після вимушених тривалих "канікул", поки не було ухвалено остаточне рішення, кіпрські банки відкрилися в умовах істотного обмеження руху капіталу. Втім, за даними європейських ЗМІ, поки переговори між кіпрським урядом і європейцями тривали, через відділення кіпрських банків за кордоном - у Великобританії і Росії - були зняті сотні мільйонів євро.

Зазначимо також, що перший "рятівний транш" від "трійки" кредиторів надійде тільки у травні. !zn

Читайте також:

Кіпру не вистачає 75 мільйонів євро для уникнення дефолту

Ахметов встиг вивести з Кіпру 30 млн доларів

ЄБРР визнав вплив кіпрської кризи на Східну Європу