Для активізації кредитного ринку НБУ варто активніше використовувати наявні інструменти - банкір

14 лютого 17:05

При цьому значну увагу слід приділити вихованню і підтримці довіри населення до банківської системи в цілому.

 

Активізації кредитного ринку буде сприяти проведення валютних своп-операцій між НБУ і банками, які мають валютні ресурси, але не мають достатньо гривні для збільшення кредитування. Таку думку в коментарях ZN.UA озвучив голова правління "Ерсте Банку" Павло Цетковський.

"Інструменти досить відомі, немає необхідності заново винаходити колесо. Достатньо перейняти практику європейської або американської системи з операцій РЕПО", - констатує банкір.

На думку Цетковського, для розігріву кредитного ринку Нацбанку слід також постійно підтримувати достатній рівень ліквідності на міжбанку.

"Це сприятиме вирішенню проблеми як у короткостроковому, так і в довгостроковому періоді. При цьому значну увагу слід приділити вихованню і підтримці довіри населення до банківської системи в цілому", - відзначає фінансист.

Нагадаємо, як зазначала у вересні ще 2011 року директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, якщо НБУ буде дуже активним на ринку валютних свопів, це призведе до подальшої доларизації української економіки. "Якщо валютний своп стане нашим основним інструментом підтримки ліквідності, ми підемо шляхом доларизації банківської системи. Цей інструмент буде в нашому арсеналі, і ми будемо з ним працювати. Але його не можна розглядати в довгостроковому плані", - зазначала представник НБУ.