Дії керівництва НБУ могли завдати державі мільярдних збитків – Ситник

02 квiтня 21:59

Велика частина коштів, виділених на рефінансування комерційних банків, була виведена в офшори або переведена на рахунки закордонних банків.

 

Збитки, нанесені державі в результаті розтрати коштів, виділених Національним банком України на рефінансування комерційних банків, можуть становити мільярди гривень, повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник в ефірі телеканалу "1+1" в неділю ввечері, 2 квітня.

"У нас вже кілька місяців розслідується кримінальне провадження, в якому фігурує керівництво Національного банку України, і воно пов'язане з розтратою коштів, виділених ряду комерційних банків на рефінансування", – уточнив Ситник.

За його словами, велика частина коштів, отриманих комерційними банками, була виведена з України.

"Фактично всі кошти, які видавалися в якості рефінансування, не всі, але велика частина, або переводилася в офшори, або в іноземні банки", – зазначив директор НАБУ.

На уточнююче питання, чи знала про ці махінації голова НБУ Валерія Гонтарева, Ситник відповів, що такі величезні фінансові потоки "не можуть обійтися без участі керівництва Нацбанку", і запевнив, що практично все керівництво регулятора буде перевірене на причетність до цих дій.

Нагадаємо, 29 березня детективи НАБУ провели обшуки і виїмку документів у Національному банку України.

Повідомлялося, що НАБУ розслідує факти зловживання посадовими особами НБУ своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, які за попередньою змовою з посадовими особами декількох комерційних банків вчинили дії, котовые спричинили тяжкі наслідки для державних інтересів.

Розслідування зазначених фактів було початок НАБУ в лютому 2017 року. До цього моменту нікому з фігурантів розслідування не повідомлялося про підозру.

Пізніше голова САП Назар Холодницький підтвердив поширену ЗМІ інформацію, що обшуки в Нацбанку пов'язані з рефінансуванням "Платинум Банку", яким до приходу в регулятор керувала заступник голови НБУ Катерина Рожкова.