Директор СхідГЗК вважає помилкою виділення зі складу підприємства Новокостянтинівського родовища

13 липня 14:39

Виділення у 2005 році Новокостянтинівського родовища зі складу Східного гірничо-збагачувального комбінату було стратегічною помилкою.

 

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив генеральний директор ДП «Східний ГЗК» Олександр Сорокін.

«Новокостянтинівське родовище було перспективною сировинною базою СхідГЗК, а створення на рівному місці нового підприємства за відсутності професійних кадрів, без розуміння, як це робити, було заздалегідь приречене на невдачу. Ми категорично заперечували», - підкреслив О.Сорокін.

За його словами, Новокостянтинівське родовище було виділено зі складу СхідГЗК у період, який співпав з колосальним зростанням цін на уран на спотовому ринку.

«І СхідГЗК тоді був самодостатнім підприємством, мав на той час 100-відсоткову рентабельність, і ми могли б вкладати інвестиції в розвиток Новокостянтинівського родовища з власних коштів, а не лише бюджетних, - розповів О.Сорокін. - За цей час було докладено чимало зусиль в роботі і з профільним міністерством, і з керівництвом Кіровоградської області для відновлення статус-кво, для повернення підприємства до складу СхідГЗК, щоб у комбінату була достатня сировинна база, гарантована перспектива розвитку, впевненість у завтрашньому дні» .

За словами директора СхідГЗК, недостатнє фінансування і культивування підходу, за яким розвиток уранового виробництва має здійснюватися виключно за рахунок бюджетних коштів, призвели до того, що виробництво на Новокостянтинівському родовищі не розвивалося.

«Виділені ж навіть невеликі кошти необхідно освоювати з розумом. Неефективна організація робіт, малоефективне керівництво і недостатньо професійна команда - ось чим було ДП «Дирекція підприємства, що створюється на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд»», - зазначив він.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Ольги Кошарної з Олександром Сорокіним.