Директор Укргідрометцентру спрогнозував хороший урожай

18 квiтня 16:22

Потенційна врожайність озимих на 15-20% вища, ніж у минулому році. У північних районах рекомендували сіяти кукурудзу.

 

Складні погодні умови нинішньої весни не повинні нашкодити нинішньому врожаю зернових. Про це заявив на брифінгу директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

"Перспективи щодо врожаю і озимих та ярих культур в принципі по Україні хороші", - сказав Кульбіда, відповідаючи на питання про наслідки весняного паводку.

За його словами, озимі на всій території України відновили свою вегетацію, навіть у крайніх північно-західних регіонах: "Тому загальне положення їх можна оцінювати як "хороше" і "дуже хороше". І зовсім незначна кількість площ знаходиться у задовільному стані", це, насамперед, стосується частково Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей".

Кульбіда впевнений, що слід очікувати малого збитку - від 5 до 8%. "Це дуже незначна цифра, тому що середній відсоток площ, які виходять із зими в незадовільному стані, по Україні становить близько 10% щорічно", - пояснив він, порадивши не хвилюватися за озимі: "Вони в хорошому стані. І ми можемо оцінювати їхню потенційну врожайність на 15-20% вище, ніж в минулому році".

Щодо ярових зернових культур, то, на переконання директора Укргідрометцентру, тут перешкодою все ж стане значне затоплення заплавних територій і сільськогосподарських площ на Поліссі. "Затримка з посівом ярових зернових культур тут буде суттєвою. Вона буде становити від 10 до 15 днів, прнаймні. І така затримка тягне за собою автоматично зменшення майбутнього врожаю також на 15-18%", - резюмував Кульбіда, зазначивши, що Міністерство аграрної політики і продовольства в регіонах, де посівні роботи почнуться з затримкою, вже рекомендувало господарствам сіяти кукурудзу, "яка за будь-яких умов дасть гарантовано високий урожай". !zn

Читайте також:

Гідрометцентр повідомив про припинення паводків, але очікує підвищення рівнів води в річках

Укргідрометцентр підвищив прогноз рівня водопілля у Києві

Пересівати озимі необхідно на 8% площ