Девальвація гривні стримується до березня, - Ernst&Young

31 сiчня 19:38

Експерти однієї з найбільших аудиторських компаній світу передбачили неминучість прискореної девальвації української валюти.

 

Девальвація гривні в Україні стримується до березня 2013 року, щоб не допустити підвищення вартості погашення боргів. Про це говориться в огляді британської аудиторської компанії Ernst&Young, однієї з найбільших у світі.

"Неминучість прискореної девальвації валюти, приховуваною до березня 2013 року для недопущення підвищення вартості погашення боргів, виключила будь-яку монетарну лібералізацію, покликану збільшити внутрішні інвестиції, а іноземні інвестиції різко скоротилися напередодні виборів у жовтні", - говориться в огляді.

На думку експертів, надалі Україні буде складно забезпечувати резерви, які скорочуються, для підтримки національної валюти до можливого збільшення експорту в 2013 році.

"Швидше за все, знадобиться проведення нового раунду переговорів з МВФ, перш ніж довіру інвесторів буде відновлено. Але до відновлення надходжень резервних коштів, передвиборний фіскальний спад необхідно подолати і повернути в зворотному напрямку", - відзначає E&Y.

Втім, підкреслюють аналітики, навіть якщо вдасться уникнути значної девальвації національної валюти, із зростанням цін на паливо і продукти харчування повернеться інфляція.

Нагадаємо, раніше аналітики Світового банку спрогнозували, що в 2013 році гривня девальвує до 8,7 грн за долар. Разом з тим, на думку експертів, уже в 2014 році почнеться поступове зміцнення національної валюти - до 8,6 грн/долар. А в 2015 році курс складе 8,4 грн за долар.

Водночас, у листопаді 2012 року тодішній голова Нацбанку Сергій Арбузов (зараз займає посаду першого віце-прем'єра) заявив, що девальвація гривні не загрожує. Більше того, на його думку, існують об'єктивні передумови для подальшого зниження курсу американського долара. !zn

Читайте також:

У бюджеті-2013 курс гривні закладений на рівні 8,5 грн/$

Українці довіряють гривні більше, ніж євро

The Wall Street Journal "поховала" інвестиційну привабливість України

Для отримання кредиту МВФ Україні доведеться скоротити бюджетні витрати