Держземагентство обіцяє ліквідувати заборгованість за держактом до кінця року

07 жовтня 14:38

Нинішня заборгованість у розмірі близько 330 тис. державних актів на землю, яка накопичувалася з 2003 року, буде ліквідована до нового року, і навіть раніше.

 

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив глава Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко.«Однак нам важко полічити ті акти, які висять у ліцензіатів, найчастіше вже закритих фірм, послуги яких люди вже оплатили, але документів так і не одержали. Ці документи дуже часто в нас навіть не зареєстровані. Тому я хотів би порадити людям звертатися безпосередньо в держструктури - Центр земельного кадастру, державні інститути земле­впорядкування, тут держава несе відповідальність».

Водночас С. Тимченко додав, що низку заходів уже здійснено: «Буквально сьогодні виносимо на Кабмін пропозиції щодо посилення норм одержання ліцензії. Нам хотілося б, щоб ті фірми й люди, які надають такі послуги й відповідають за якість робіт, перш ніж одержати ліцензії, проходили в державних вузах хоча б двотижневе навчання, після якого складали іспити на профпридатність. Це перше. І друге - щоб хоча б раз на рік вони проходили курси підвищення кваліфікації».«Проте найосновніше, що ми хотіли б бачити, не знаю, вдасться нам цього домогтися чи ні, - це чорний список. До якого увійдуть прізвища конкретних людей, відповідальних за якість робіт. Щоб позбавляли ліцензій не фірми, які можуть завтра перереєструватися, а позбавляли права на роботу конкретні персоналії», - підкреслив глава Держземагентства.Що стосується заборгованості, то, за його словами, є області-аутсайдери - це Чернівецька, Луганська, Івано-Франківська, Хмельницька і Запорізька. «Сьогодні на селекторній нараді я виніс чотири «догани». І запевнив відповідальних осіб, що якщо ці догани їх не протверезять і не відволічуть від «більш важливих» справ, то через тиждень вони одержать по другій догані й підуть із «вовчим білетом» без права працевлаштування в земельній сфері», - розповів С. Тимченко .За його словами, Держземагентство десять днів тому вже розіслало офіційне попередження про те, що очікує за невиконання президентського доручення. «І точно так само, як кожен начальник обласного чи районного управління, і я персонально перед президентом відповідаю за погашення заборгованості по державних актах», - підкреслив він.Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю з Сергієм Тимченком.