Держзакупівлями в Мінекономіки буде керувати новий "донецький" чиновник

28 квiтня 15:45

Протягом останніх двох тижнів департамент держзакупівель "трясе" від чергових кадрових перестановок. Українські тендерщики давно помітили: директор департаменту ніколи не відзначає свій день народження на цій посаді двічі. Його швидко звільняють.

 

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі змінився директор Департаменту з держзакупівель. Як стало відомо ZN.UA, 15 квітня був звільнений Борис Горбанський, досвідчений чиновник, колишній податківець, який колись опирався появі Тендерної палати. Він протримався на посаді директора вісім місяців, з серпня минулого року.

При ньому департамент зумів загальмувати "кавалерійське" запровадження електронних аукціонів. З 1 січня 2013 р. вони мали стати обов'язковими для всіх замовників (з подачі нардепа-регіонала Ірини Горіної), однак дуже швидко з'ясувалося, що всі до цього просто не готові. Департамент також почав налагоджувати взаємодію з громадськими організаціями у сфері держзакупівель…

Новим директором призначений Андрій Євгенович Рубан. Як він повідомив DT.UA, у нього два дипломи Донецького національного університету за спеціальностями "облік і фінанси" і "правознавство". Кандидат юридичних наук. Кандидатську захищав у Харківському національному університеті внутрішніх справ на тему - адміністративно-правове регулювання автомобільних перевезень.

У 2000–2004 рр. працював у Слов'янській об'єднаній податковій інспекції, а потім - у податковій міліції (сам родом зі Слов'янська). Його останнім місцем роботи був Донбаський державний педагогічний університет. На позиції доцента він викладав на факультеті економіки та управління, кафедрі обліку й аудиту. І одночасно виконував обов'язки керівника спеціального підрозділу для тих, хто отримує другу освіту.

Андрій Рубан чесно зізнався ZN.UA, що досвіду в сфері держзакупівель у нього немає. Нагадаємо: з кінця минулого року Міністерством економічного розвитку і торгівлі керує Ігор Прасолов, колишній гендиректор ахметовского холдингу "СКМ".

"Складається враження, що А.Рубану відводять місце зіц-голови. Усе б нічого, якби йому не треба було спілкуватися з представниками Світового банку, Делегаціями Європейської комісії в Україні тощо. У разі підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС Києву доведеться виконувати зобов'язання і у сфері держзакупівель. І саме департамент має відігравати провідну роль у цьому процесі", - пише Андрій Марусов у статті ZN.UA

Однак цим кадрові перестановки не вичерпуються. Нові люди очолили держпідприємство "Зовнішторгвидав України", що адмініструє офіційний веб-портал із держзакупівель tender.me.gov.ua, який і видає "Вісник державних закупівель", а також сам "Вісник…". Директором підприємства призначений Володимир Масалітін, а головним редактором - Володимир Авдєєнко. Останнім часом ці посади поперемінно обіймав Володимир Новик, колишній голова департаменту з держзакупівель при Богдані Данилишині.

На посаді головного фахівця в Антимонопольному комітеті В.Масалітін забезпечував роботу Міжвідомчої комісії, яка давала дозволи на закупівлю в одного учасника (2007–2008 рр.). Потім він був радником голови Держспоживстандарту, а останні півроку працював начальником підрозділу цінових експертиз "Зовнішторгвидаву". Нарешті, новий редактор "Вісника" до цього працював у системі прокуратури.

Докладніше читайте в статті Андрія Марусова "Держзакупівлі: смутне міжцарствіє " у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Чиновникам не дали розтратити на держзакупівлі майже 434 млн грн - і це тільки за три місяці

Янукович призначив Грицака заступником служби, що видає українцям закордонні паспорти

Новим керівником "Укренерго" призначили колишнього главу "Енергетичної компанії України"