Держборг США досяг рекордної суми в $ 19 трильйонів

03 лютого 10:38

Велика частина державного боргу припадає на приватних інвесторів, а також американські та зарубіжні інвесткомпанії.

 

Державний борг США досяг суми в $ 19 трильйонів. Новий історичний рівень заборгованості федерального уряду адміністрація президента США Барака Обами подолала в кінці січня, повідомляється в прес-релізі Мінфіну.

Близько $ 13,7 трильйона держборгу припадають на приватних інвесторів, а також американські та зарубіжні інвесткомпанії. Ще $ 5,3 трильйона становить внутрішньодержавна заборгованість уряду перед Федеральною резервною системою.

Разом з тим, республіканці звинуватили адміністрацію Обами в розтраті і неефективному використанні коштів. Однак адміністрація відкинула ці звинувачення, заявивши, що їм довелося боротися з наслідками фінансової кризи, що стався при республіканця Джорджа Буша-молодшого.

При цьому раніше експерти відзначали, що в разі збереження бюджетної динаміки 2012 року, до червня 2013 року держборг США досягне суми в 17 трлн доларів, до березня 2014 - 18 трлн доларів, а поріг в 20 трлн доларів буде пройдений в середині жовтня 2015 року.

На поточний момент Китай залишається найбільшим кредитором США. У листопаді 2015 року наростив обсяг інвестицій на $ 9,7 млрд - до $ 1,264 трильйона, свідчать результати дослідження американського Мінфіну і Федеральної резервної системи.