Державні шахти перетворять на акціонерні товариства до 2015 року

03 жовтня 08:20

Кабмін розпорядився протягом найближчих двох років підготувати до приватизації вуглевидобувні підприємства, які сьогодні знаходяться у власності держави.

 

Кабінет міністрів України доручив корпоратизувати (перетворити на акціонерні товариства - ред.) вугледобувні державні підприємства протягом 2012-2014 років.

Відповідне розпорядження № 728-р Кабмін прийняв 19 вересня 2012 року.

Корпоратизацією займеться Міністерство енергетики та вугільної промисловості і Фонд державного майна (ФДМ).

Згідно з документом, корпоратизації підлягають держпідприємства Артемвугілля, Орджонікідзевугілля, Сніжнеантрацит, Макіїввугілля, Донецька вугільна енергетична компанія, Красноармійськвугілля, Дзержинськвугілля, Краснолиманська, Шахтоуправління Південнодонбаське №1, Торезантрацит, Шахтерскатнраціт, Селідоввугілля (всі - Донецька область), Донбасантрацит, Луганськвугілля, Первомайськвугілля (всі - Луганська область), а також Волиньвугілля і Львіввугілля.

Старший син Януковича націлився на приватизацію шахт за 1 грн

Як повідомлялося, у травні 2012 року президент України підписав закон про особливості приватизації державного майна вугледобувних підприємств. Згідно з ним, приватизації підлягають цілісні майнові комплекси вуглевидобувних підприємств, шахт, шахтоуправлінь та вугільних розрізів, а також частка держави у статутних капіталах вугледобувних товариств.

Приватизація вуглевидобувних підприємств здійснюватиметься шляхом продажу на аукціонах або інвестиційних конкурсах, а також іншими способами, передбаченими приватизаційним законодавством.

Кабмін у лютому 2012 року затвердив перелік вугільних шахт, які можуть надаватися в концесію, внісши в нього понад 95% об'єктів вуглевидобутку, що перебувають у держвласності (більше 85 шахт і шахтоуправлінь).

Вуглевидобувні підприємства України в 2011 році збільшили видобуток вугілля на 8,9% у порівнянні з 2010 роком - до 81,859 млн тонн. Вуглевидобувні підприємства, що входять до сфери управління Міненерговугілля, знизили видобуток вугілля менш ніж на 0,1% - до 38,431 млн тонн. !zn

Читайте також:

Держава приватизує найбільші шахти за одну гривню

Інвестиційно-привабливі шахти України будуть приватизовані до 2014 року

Янукович схвалив приватизацію шахт шляхом продажу всіх їх акцій на аукціонах