Держава приватизує найбільші шахти за одну гривню

25 червня 08:01

Українські вуглевидобувні підприємства планують продавати за інвестиційні зобов'язання і одну гривню. Приватизувати найбільші за запасами з них можна буде вже з наступного року.

 

Глава Фонду державного майна (ФДМ) Олександр Рябченко заявив, що приватизація вугільних шахт почнеться у 2013 році і буде проходити "за новою для України процедурою". Передбачається, що «збиткові» шахти продадуть за символічну ціну в 1 грн, а змагання між покупцями буде полягати в тому, хто більше вкладе у розвиток підприємств.

За даними джерела у Міненерго, до приватизації у 2013 році готуються найбільші у країні за прогнозними запасами вугілля шахти: "Чайкіно" (130 млн т), ім. Стаханова (130 млн т) і "Тошківська" (100 млн т), пише "Коммерсантъ-Украина".

Сьогодні дотації вугільної галузі складають 10-13 млрд грн на рік, при цьому більше 80% державних шахт збиткові через високе зношення основних фондів, несприятливі умови залягання вугілля та його низьку якість, відзначає джерело в Міненерго.
Крім того, державні шахти страждають через зниження попиту на їхню продукцію - на складах накопичилося близько 400 тис. т нереалізованої продукції, оскільки меткомбінати переходять на імпортну сировину (+26% зростання) через «низьку якість» вітчизняної.

- Роздратуємо вуглепром?

Директор зі стратегії збуту та розвитку енергетичного бізнесу "Донецьксталь-металургійний завод" Дмитро Журавель впевнений, що обрана стратегія приватизації - практично єдина можливість зацікавити інвесторів. "По суті, у більшості випадків доведеться будувати шахти з нуля, вклавши значні інвестиції", - погоджуються з ним у прес-службі "Запоріжсталі". Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка говорить, що в іншому випадку уряд просто втратив би час, особливо з урахуванням спаду металургійного виробництва.

Можливим покупцем активів за підрахунками аналітиків могли б виступити українські металурги, перш за все ті, які імпортують вугілля. "Частина шахт, які виробляють коксівне вугілля, могли б зацікавити "АрселорМіттал Кривий Ріг" і "Індустріальний союз Донбасу". Що стосується видобувачів енергетичного вугілля, вони зацікавлять компанії, які планують взяти участь у приватизації комунальної енергетики, після того як тарифи на тепло і гарячу воду стануть ринковими. Але хто з українських підприємців піде у цей сектор - поки сказати складно", - говорить Дзаінка.

Експерт зазначає, що західні і російські інвестори можуть зацікавитися приватизацією українських шахт за умови реформування ринку ЖКП і зростання тарифів на них. Або для розвитку на вугільних підприємствах проектів з видобутку шахтного метану.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець ("БЮТ-Батьківщина") вважає, що інвестори можуть взяти участь у приватизації для того, щоб отримати активи "на перспективу".

"Всі знають, що рано чи пізно українські ТЕЦ будуть переводитися з газу на вугілля, а тарифи на комунальні послуги зростати. Рано чи пізно вугілля стане знову затребуваним продуктом, оскільки довго економіка на дорогому газі існувати не може", - погоджується директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. На його думку, більшість покупців, які можуть взяти участь у приватизації шахт, будуть купувати активи з розрахунком взяти участь у подальшій приватизації сектору ЖКГ та створювати вертикально інтегровані компанії, які об'єднують вугільні активи і ТЕЦ.

В "АрселорМіттал Кривий Ріг" та "Індустріальному союзі Донбасу" коментувати можливу участь у приватизації шахт поки відмовилися. !zn

Читайте також:

«Безлюдне» вугілля і закручування гайок

Енергетику «скинуть» дешево і прозоро

Кого збагачують гірничо-збагачувальні комбінати України?

Енергетичне майбутнє України: як його підганяють під Ахметова

Вугільна промисловість - чорна діра державного бюджету чи основа енергетичної безпеки України?