Держава повинна гарантувати "зелений" тариф для альтернативної енергетики, - експерт

19 жовтня 11:22

В Україні інвестор у сфері альтернативної енергетики спочатку повинен здати вітряні потужності в експлуатацію, і лише після цього вони можуть претендувати на отримання «зеленого» тарифу. В той же час в Європі компанії мають гарантію отримання «зеленого» тарифу вже на етапі початку будівництва.

 

Для ефективного розвитку вітроенергетики в Україні необхідно розробити чіткий механізм звільнення імпортерів вітряних турбін від сплати ПДВ і гарантувати інвесторам отримання «зеленого» тарифу ще до початку будівництва вітростанції. Таку думку висловив Герман Айнбіндер, директор «Вінд Пауер» (дочірня компанія ДТЕК, що розвиває проекти у сфері вітряної енергетики), виступаючи на 4-му Міжнародному Форумі з відновлюваної енергетики та енергоефективності (REF).

«В Україні інвестор у сфері альтернативної енергетики спочатку повинен здати вітряні потужності в експлуатацію, і лише після цього вони можуть претендувати на отримання «зеленого» тарифу. У той час як в Європі компанії мають гарантію отримання «зеленого» тарифу вже на етапі початку будівництва, - зазначив він. - Крім того, в Україні існує можливість звільнення від сплати імпортного ПДВ на «зелені» технології, однак наш досвід показує, що не завжди цей механізм працює на практиці».

В ході свого виступу Герман Айнбіндер поділився досвідом реалізації проекту будівництва Ботієвської ВЕС, перші вітроустановки якої були урочисто запущено 4 жовтня. «Вітряна електростанція в Ботієво - перший проект ДТЕК, реалізований від ідеї до втілення. Його будівництво від стадії ухвалення рішення до вироблення перших «зелених» кіловат-годин тривало близько трьох років. 26 вітроустановок вже встановлені у Ботієво і зараз ми з радістю говоримо про перші «зелені» кіловат-години нашої ВЕС», - сказав директор «Вінд Пауер».

Він нагадав, що з в Європі перше місце за обсягом введення в експлуатацію нових енергетичних потужностей займає теплова газова енергетика, друге впевнено займає вітроенергетика. «Альтернативна енергетика - це питання економічної доцільності, соціальної значущості та нашого внеску в зниження екологічного навантаження. Сьогодні сукупна потужність портфеля проектів ДТЕК складає 1200 ВМТ. Упевнений, всі вони будуть реалізовані», - резюмував Герман Айнбіндер.

Міжнародний форум з відновлюваної енергетики та енергоефективності протягом останніх чотирьох років збирає лідерів ринку, керівників галузевих відомств, девелоперів і виробників обладнання, фінансистів та інвесторів, кращих міжнародних експертів і представників профільних асоціацій для обговорення проектів у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності. Організатором REF-2012 виступає IBCentre. Співорганізатором - Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України. !zn

Читайте також:

Україні саме час розвивати альтернативну енергетику, - експерт

МЕА: Лідерство у відновлюваній енергетиці буде переходити від розвинених країн до нових гравців

Відновлювана енергетика України: Попелюшка чи Фея?