Держава хоче скласти конкуренцію Ахметову в експорті електроенергії в Європу

24 вересня 14:20

Сьогодні експорт електроенергії з України в Європу відданий у приватні руки і повністю контролюється структурами Ріната Ахметова. Держава хоче скласти конкуренцію.

 

Державна НАЕК "Енергоатом" до кінця вересня проведе переговори щодо організації експортних поставок електроенергії до Польщі з Хмельницької АЕС (ХАЕС). Про це повідомив президент "Енергоатому" Юрій Недашковський журналістам на форумі "Паливно-енергетичний комплекс України" у середу, 24 вересня.

"Наступного тижня делегація "Енергоатому" і "Укренерго" виїжджає до Польщі на переговори і, думаю, до кінця року ми зможемо представити нашому уряду можливості експорту електроенергії (з другого блоку ХАЕС) в Європу", - сказав він.

За словами Недашковського, з другого блоку ХАЕС можна експортувати близько 7 млрд кВт/год в рік, а для передачі електроенергії планується задіяти існуючу лінію 750 кВ "Хмельницька АЕС-Жешув".

Крім поставок електроенергії до Польщі "Енергоатом" вивчає також питання експорту в Угорщину.

Як зазначив Недашковський, під експортні контракти можна залучити кошти для модернізації обладнання ХАЕС і його синхронізації з європейською енергосистемою.

Як відомо, експорт електроенергії сьгодні повністю контролює Ринат Ахметов через енергохолдинг ДТЕК; зокрема в напрямку Польщі експорт здійснюється з Добротвірської ТЕС. Проте на сьогоднішній день він повністю зупинений через події на сході Україні. !zn