Депутати попередньо схвалили зміни до системи гарантування вкладів фізосіб

07 грудня 12:08

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №9342 "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". За таке рішення у середу, 7 грудня, проголосували 257 народних депутатів.

 

Законопроектом пропонується змінити правові, фінансові та організаційні основи функціонування системи обов´язкового гарантування вкладів, розширивши компетенцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Зокрема, проект передбачає:

- запровадження оцінки банківської діяльності на основі системи управління ризиками, запровадження понять «проблемного банку» та «неплатоспроможного банку» із застосуванням кількісних та якісних критеріїв, які встановлюються Законом "Про банки і банківську діяльність";

- передачу повноважень по виведенню з ринку неплатоспроможних банків від Національного банку до ФГВФО;

- корегування практики супроводження діяльності проблемних банків з боку Національного банку України з метою удосконалення системи нагляду за проблемними банками та сприяння зменшення витрат ФГВФО в процесі роботи із неплатоспроможними банками.

Згідно із проектом, Національний банк продовжуватиме виконувати функції з банківського регулювання та пруденційного нагляду, у тому числі здійснюватиме посилений нагляд за діяльністю проблемних банків та впроваджуватиме програми їх фінансового оздоровлення в межах встановлених законодавством часових обмежень. НБУ продовжуватиме застосовувати всі існуючі заходи впливу, в тому числі призначення куратора, як це визначено в Законі "Про банки і банківську діяльність", крім запровадження тимчасової адміністрації або призначення ліквідатора.

Водночас, ФГВФО здійснюватиме комплекс дій, пов´язаних з виведенням з ринку неплатоспроможних банків найменш витратним методом шляхом:

- ліквідації банку з прямим відшкодуванням з боку ФГВФО гарантованих депозитів вкладникам-фізичним особам;

- ліквідації банку з передачею/продажем його активів і зобов´язань, зокрема гарантованих депозитів, платоспроможному банку;

- передачі/продажу активів і зобов´язань, зокрема гарантованих депозитів, банку платоспроможному банку з подальшим відкликанням банківської ліцензії та ліквідацією неплатоспроможного банку;

- утворення перехідного банку з подальшим його продажем інвестору, який задовольняє визначеним критеріям, з переведенням на нього працюючих активів і визначених зобов´язань неплатоспроможного банку, з подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;

- продажу цілого неплатоспроможного банку інвестору, який задовольняє визначеним критеріям, в тому числі з подальшим приєднанням або злиттям неплатоспроможного банку з іншим платоспроможним банком.

Законопроектом встановлено порядок процедури тимчасової адміністрації та ліквідації неплатоспроможного банку, функції та повноваження уповноважених осіб на здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації, вимоги до плану врегулювання неплатоспроможного банку.

Крім того, проектом закону передбачена можливість створення ФГВФО перехідного банку з подальшим його продажем за результатами конкурсу (аукціону) інвестору, повідомляється на сайті парламенту.