Депозитні та кредитні ставки знизяться через низьку інфляцію - прогноз

17 червня 11:34

Банкір вважає, що виходячи саме з таких очікувань, уряд ухвалив рішення, що 16% річних – максимальна ставка за іпотечними кредитами, яку держава готова здешевлювати для кінцевих позичальників до 3%.

 

Зниження інфляції в Україні створює передумови для зменшення ставок за депозитами, що призведе й до здешевлення кредитів, прогнозує заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн.

На думку банкіра, виходячи саме з таких очікувань, уряд ухвалив рішення, що 16% річних – максимальна ставка за іпотечними кредитами, яку держава готова здешевлювати для кінцевих позичальників до 3% в рамках однієї із соціальних ініціатив президента.«16% - це нижче, ніж ринкова ставка на сьогодні. Але тим не менш це якийсь орієнтир, куди банки повинні прагнути для того, щоб бути учасниками в цій програмі», - зауважив Тютюн під час круглого столу «Доступне та комфортне житло: як працюють механізми зниження ставок за кредитами на придбання та ремонт житла?», який 14 червня провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

У банків для кредитування іпотеки грошей під зав’язку - НБУ

Голова правління Агентства з рефінансування житлових кредитів Сергій Волков теж згодний, що поступово ставки на ринку (у т.ч. іпотечному) знижуватимуться.Водночас він вважає, що чи не основною рушійною силою цього процесу буде розвиток ринку іпотечних облігацій, які зможуть забезпечити банки не лише дешевшим, а й довшим гривневим ресурсом. «Через участь у випуску покритих іпотечних облігацій, яки буде випускати АРЖК, банки вирішують проблему гепів - розрив термінів залучення та строків розміщення», - додав фінансист.Волков переконаний, що на сьогодні висока вартість іпотечних позик обумовлена не тільки й не стільки дорогими депозитами, скільки наявністю у портфелі високої частки проблемної заборгованості. «Безумовно, ці ризики закладаються в кредитну ставку», - резюмував експерт. !znЧитайте також:Азаров пообіцяв з 2013 року європейські технології для будівництва доступного житлаВ Україні укладено перший договір за програмою іпотеки від ЯнуковичаКоли два-три відсотки - фантастикаНедоступна «доступність» новобудов