Дефолт загрожує США вже в середині лютого

15 сiчня 07:59

Мінфін США б'є на сполох: якщо конгрес не підвищить межу держборгу, країна не зможе платити за своїми зобов'язаннями.

 

Американська влада очікує дефолту вже до середини лютого, якщо конгрес найближчим часом не домовиться про підвищення стелі держборгу, заявив міністр фінансів країни Тімоті Гайтнер.

"США можуть позбутися можливості обслуговувати свої зобов'язання вже з середини лютого... або з початку березня. У даний час Мінфін здійснює безпрецедентні заходи, щоб уникнути (дефолту)", - йдеться в листі Гайтнера, надісланому міністром спікеру палати представників Джону Бонеру.

Гайтнер закликав республіканців у конгресі якомога швидше приступити до обговорення цього питання і підняти межу держборгу без зволікань.

З таким же закликом звернувся до конгресу і президент країни Барак Обама. Він запевнив, що підйом стелі держборгу не викличе збільшення держвидатків, проти чого категорично заперечують республіканці.

Межа держборгу у США на даний момент становить 16,394 трлн доларів, востаннє вона підвищувалася в кінці січня 2012 року. Країна подолала цю стелю 31 грудня 2012 року, однак Мінфін ухвалив заходи, необхідні для продовження обслуговування боргу.

Домовленостей про підняття стелі адміністрація і конгрес США повинні досягти до 1 березня, в іншому випадку країна не зможе платити за своїми зобов'язаннями.

Зазначимо, що США стикаються із загрозою дефолту не вперше. Востаннє республіканці поставили країну перед загрозою неможливості обслуговувати свої зобов'язання влітку 2011 року - тоді дефолту вдалося запобігти буквально за добу до його оголошення. !zn

Читайте також:

Влада США в останній момент знайшла компроміс і запобігла "фіскальному обриву"

Європа вступає у нову фазу боротьби з кризою

ООН погіршила прогноз щодо світової економіки на найближчі два роки

Обама попросив 60 млрд доларів на відновлення сходу США після урагану "Сенді"