Децентралізація в Україні зрушилася з "мертвої точки" - Яресько

11 лютого 17:36

На 9 лютого в Україні вже було затверджено 97% місцевих бюджетів за новим кодексом з передачею максимальних повноважень на місця.

 

В рамках фінансової децентралізації в Україні вже проведено перші реформи. Зокрема, вже 97% місцевих бюджетів сформовані на основі нового децентралізаційного бюджетного кодексу.

"На нашу думку, ми зрушили з мертвої точки і дали поштовх змінам в інших сферах", - констатувала на розширеному засіданні уряду міністр фінансів Наталія Яресько.

"Хочу вас проінформувати, що станом на 9 лютого 2015 року затверджено 97% від всіх місцевих бюджетів", - відзвітувала глава Мінфіну і зазначила, що не затвердженими залишилися тільки 335 бюджетів з більш ніж 11 тисяч.

Яресько зазначила принципи, що зміни в бюджетний кодекс приймалися за якісно новими для української економіки принципами: визначення на законодавчому чітких бюджетних прав і рівня відповідальності двох рівноправних гілок влади - центрального уряду та місцевого самоврядування, збільшення мотивації до нарощування дохідної бази місцевих бюджетів і так далі.

Вона також зазначила, що місія МВФ з питань децентралізації схвалила комплекс заходів для реформи децентралізації.

"Ці кроки надають стимул бюджету місцевим більш активно наповнювати свої кошториси, переходити на самозабезпечення і економніше планувати свої витрати", - додала Яресько.

На її думку, Україна виходить на "абсолютно європейську форму місцевого самоврядування в частині фіскальної децентралізації.



У середині січня Яресько детальніше пояснювала особливості реформи децентралізації.

При цьому в середу, 11 лютого, президент Порошенко заявив, що децентралізація дасть регіонам України більше, ніж регіонах РФ дала федералізація.