Данилюк спрогнозував терміни отримання чергового траншу МВФ

04 квiтня 00:02

До кінця року Україна може отримати ще три транші в рамках програми EFF.

 

Україна може отримати п'ятий транш кредиту Міжнародного валютного фонду в рамках програми розширеного фінансування вже наступного місяця, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Все, за словами голови Мінфіну, до кінця року МВФ може виділити Україні ще три транші за програмою EFF. Усі кошти четвертого траншу будуть спрямовані на поповнення золотовалютних резервів.

"На цей рік планувалося чотири транші, і ми плануємо ці чотири транші отримати. Наступний може бути у травні", – заявив міністр в ефірі "5 каналу" ввечері у понеділок, 3 квітня.

Данилюк підкреслив, що Україна вперше підійшла до третього перегляду програми й отримує четвертий транш, що підтверджує здатність уряду виконувати взяті на себе зобов'язання і характеризує рівень співпраці з МВФ.

Міністр фінансів нагадав, що затримка із наданням траншу була пов'язана з уточненням макроекономічного прогнозу у зв'язку з блокадою ОРДЛО. За словами Данилюка, блокада сповільнить зростання українського ВВП на 1 процентний пункт, однак поліпшення зовнішньоторговельної кон'юнктури має частково компенсувати ці втрати.

Нагадаємо, 3 квітня президент України Петро Порошенко повідомив, що Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) ухвалив рішення про виділення Україні чергового траншу кредиту на суму 1 млрд доларів.

Раніше Рада директорів МВФ перенесла запланований на 20 березня розгляд питання про завершення третього перегляду програми для України. У Мінфіні таке рішення пояснили необхідністю уточнення розрахунків щодо економічних наслідків від заходів, що вживаються Україною у відповідь на блокаду, і захоплення українських підприємств на непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також у зв'язку з визнанням російською стороною "документів", виданих на цих територіях .
Відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько 17 млрд доларів спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми і виділення траншів. У 2015 року Україна отримала лише два транші - 5 млрд доларів в березні і 1,7 млрд доларів - в серпні 2015 року. У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш - на 1 млрд доларів.