Credit Suisse різко знизив прогноз цін нафти на поточний рік

26 сiчня 18:02

Погіршення прогнозу відображає значні запаси нафти, високі поставки та уповільнення темпів зростання попиту.

 

Ціна нафти марки WTI у 2016 році складе в середньому 38 доларів за барель, прогнозують аналітики Credit Suisse. Раніше в банку очікували 56 доларів за барель

Оцінка на наступний рік погіршена експертами до 54 доларів за барель з раніше очікуваних 63 доларів за барель. Крім того, були незначно знижені прогнози на 2018-2020 роки.

"Ведмежий" сценарій Credit Suisse припускає падіння котирувань нафти до 28 доларів за барель в цьому році і до 45 доларів за барель у 2017 році.

При цьому "бичий" сценарій передбачає вартість WTI у 2016 році на рівні 44 доларів за барель і 73 доларів за барель у наступному році.

Перегляд прогнозів відображає "значні запаси, які продовжують збільшуватися, стабільно високі постачання і стримане уповільнення темпів зростання попиту", відзначається в звіті банку. Фундаментальні фактори повинні збалансуватися в середині цього року, оскільки видобуток в країнах, які не є членами ОПЕК, сильно скорочується, в той час як попит продовжує підвищуватися.

26 січня березневі ф'ючерси на нафту WTI торгуються близько 30 доларів за барель.

Читайте також: Міністр фінансів США нагадав про вигоду споживачів від низьких цін на нафту

Більшість найбільших банків знизили прогнози щодо цін на нафту услід за різким падінням нижче 30 доларів на початку 2016 року. Тим не менш, експерти в основному чекають подорожчання нафти у другому півріччі. Аналітики Citigroup вважають, що очікуване скорочення видобутку нафти, особливо в США, можливо, призведе до підйому цін до кінця 2016 року. Середня ціна Brent в четвертому кварталі поточного року, за їх оцінками, складе 52 долара за барель у порівнянні з 40 доларів за барель у третьому кварталі та 31 долар за барель у другому кварталі.