Чорногорія приєднається до «Південного потоку»

03 лютого 10:30

"Газпром" відрапортував про чергову перемогу щодо "Південного потоку".

 

Чорногорія і "Газпром" домовилися розробити ТЕО будівництва газопроводу-відводу до країни у рамках проекту «Південний потік».

Про це повідомила прес-служба російського концерну за результатами проведених у РЧ перемовин керівника департаменту з управління проектами ВАТ «Газпром» Леоніда Чугунова з головою уряду Чорногорії Ігорем Лукшичем, міністром закордонних справ і європейської інтеграції Міланом Poченом і міністром економіки Володимиром Каварічем.

"Сторони обговорили технічні можливості та перспективи приєднання Чорногорії до проекту «Південний потік»... Прийнято рішення розробити техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва газопроводу-відводу до Чорногорії в рамках проекту «Південний потік»", - йдеться у повідомленні "Газпрому" у п'ятницю, 3 лютого.

Нагадаємо, про інтерес участі у проекті Чорногорія заявила наприкінці минулого року.


ZN.UA Нагадаємо, що 26 грудня глава російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що реалізація будівництва Росією газопроводу «Південний потік» буде залежати від перемовин з Україною.

При цьому, як відомо, Україна виступає проти будівництва «Південного потоку», оскільки він є прямим конкурентом української газотранспортної системи (ГТС). Київ заявляє, що вартість реалізації цього проекту у рази перевищує можливі інвестиції в українську ГТС, які можна вкласти і тим самим збільшити пропускну здатність українського маршруту постачань газу до Європи.

Як писало раніше ZN.UA, за оцінками експерта Центру Разумкова Володимира Омельченка, після будівництва першої і другої черг «Північного потоку» обсяги транзиту газу по території України можуть скоротитися з сьогоднішніх 100 млрд до 70-80 млрд кубометрів на рік. Проте у свої оцінки експерт не закладає фактор запуску «Південного потоку», оскільки вважає малоймовірним його будівництво (на думку В.Омельченка, шанси запуску «Південного потоку» складають лише 40%). !
zn

Читайте також:

Україна і Чорногорія підписали угоду про вільну торгівлю

Після дозволу будувати «Південний потік» Туреччина отримала від РФ знижку на газ