Член правління ЄЦБ: Розпад єврозони - це «цілковита фантазія»

08 сiчня 07:58

Сценарій розпаду єврозони - це «цілковита фантазія». Саме так слід сприймати всі розмови про подібний варіант розвитку подій, заявив член правління Європейського центрального банку (ЄЦБ) Люк Коен в інтерв'ю одному з бельгійських видань.

 

При цьому він визнав, що, незважаючи на вжиті європейськими лідерами заходи, все ще існує невизначеність щодо можливості валютного блоку «вижити» в обставинах, що склалися. «Дійсно, невизначеність щодо збереження єврозони все ще існує, але я вважаю, що подібну гіпотезу слід сприймати лише як фантазію», - цитує преса слова Л.Коена, передає Reuters.

За словами Л.Коена, європейським лідерам не слід покладатися на те, що ЄЦБ буде "рятувати" єврозону за допомогою широкомасштабних інтервенцій. «Купівля Європейським центробанком державних облігацій периферійних країн єврозони не є вирішенням проблеми», - зазначив Л.Коен, додавши, що подібні дії ЄЦБ не зможуть відновити довіру фінансових ринків, оскільки вони не спрямовані на усунення дисбалансів, що лежать у корені проблеми.

«Довіру фінансових ринків не буде відновлено, поки оголошені європейськими лідерами на саміті ЄС 9 грудня заходи не буде застосовано на практиці», - підсумував Л.Коен.

Новий бюджетний пакт, попередньо погоджений європейськими лідерами на саміті Євросоюзу у Брюсселі 9 грудня 2011 року, передбачає юридичну відповідальність держав за невиконання програми проведення узгодженої податкової та бюджетної політики, що буде відображено на законодавчому рівні через поправки до існуючих європейських конвенцій. У документі йдеться, що у разі недотримання країною бюджетної дисципліни її може бути притягнуто до відповідальності перед Європейським судом.

Угода передбачає, що країни, які приєдналися до неї, будуть підтримувати структурний дефіцит бюджету на рівні 0,5% від номінального ВВП, загальний дефіцит на рівні менше 3% і держборг, що не перевищує 60% від ВВП.