Chevron допускає, що угода з Україною про видобуток сланцевого газу може не відбутися

20 лютого 13:10

Chevron зацікавлений у видобутку сланцевого газу в Україні, але припускає, що може просто не дочекатися підписання угоди і "перестати витрачати гроші на те, що нічим не закінчиться".

 

Американська компанія Chevron вважає, що переговори не можуть тривати вічно і підганяє Україну перейти від обговорення до підписання угоди і, врешті-решт, власне до видобутку сланцевого газу.

Про це заявив регіональний представник компанії Chevron Пітер Кларк в інтерв'ю Reuters.

"Якщо переговори не приводять до угоди через рік, півтора чи два роки - не знаю за який час - одна або інша сторона втрачає терпіння і каже: здається, у нас не вийде домовитися, давайте не будемо витрачати час", - зазначив він.

За словами Кларка, він і найняті Chevron фахівці провели зустрічі з жителями, щоб розвіяти страхи з приводу шкідливого впливу видобутку сланцевого газу на природу, розповісти про розвиток інфраструктури і створення сотень нових робочих місць при реалізації проекту. "Ми хочемо, щоб населення західної України підтримувало цей проект, інакше для нас буде практично неможливо працювати там", - сказав Кларк.

На питання, чи буде підписано угоду до кінця року, він відповів: "Я не знаю".

"В якийсь момент мій бос, його бос, всі, включаючи голову і акціонерів, скажуть: якщо немає прогресу, повертаємося додому, досить витрачати гроші на те, що нічим не закінчиться".

"Є багато ризиків у цьому проекті. Перший і найбільш очевидний - чи достатньо там газу, щоб видобувати його в комерційних обсягах", - сказав Кларк.

У травні 2012 року Київ, прагнучи знизити залежність від імпорту дорогого російського газу, обрав іноземних партнерів у видобутку сланцевого газу. Переможцем конкурсу на розвідування і освоєння Олеського родовища на заході країни стала компанія Chevron, Юзівського на сході - Shell.

Зазначимо, що заковика в підписанні угоди між Україною і Chevron полягає в тому, що американська компанія поки не може отримати потрібну законодавством згоду рад Львівської та Івано-Франківської областей на видобуток газу, на території яких знаходиться Олеське родовище. Проект зіткнувся з жорсткою критикою місцевих політиків і захисників навколишнього середовища.

У той час як місцеві ради в Донецькій і Харківській областях, лояльні до Партії регіонів, швидко схвалили операцію з Shell. Що дозволило Україні підписати угоду про розподіл продукції з Shell 23 січня в Давосі у присутності президента.

Підписання угоди про розділ продукції необхідне, щоб Chevron міг почати розвідувальне буріння на родовищі, щоб оцінити потенційні запаси і ризики для навколишнього середовища.

Як повідомлялося, промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах має початися в 2017 року. Буріння на Юзівській площі (Харківська і Донецька обл.) повинно початися вже в 2013 році, дослідно-промислова розробка - у 2015 році. Початок робіт на Олеській площі заплановано на 2014 рік, дослідно-промислова розробка - в 2016 році.

За базовим сценарієм, Україна зможе видобувати на Юзівській і Олеській площах 15 млрд куб. м газу на рік. А оптимістичний сценарій передбачає видобуток в пікові роки близько 50 млрд куб. м газу.

Chevron є другою за величиною енергетичною компанією США. Корпорація здійснює свою діяльність більш ніж у 180 країнах. !zn

Читайте також:

Сланцевий газ: "за" чи "проти"?

Shell обіцяє Україні потроїти внутрішній видобуток газу

Янукович посилив свій вплив на видобуток газу в Україні

Україна знову відклала підписання контрактів з Chevron і Shell на видобуток газу

Сhevron почала переговори про підписання спільного операційного договору з українською стороною