Через напружену ситуацію в енергетиці глава «Енергоатома» скасував поїздку до США

02 лютого 10:43

Голова «Енергоатому» Юрій Недашковський скасував поїздку до США. За інформацією ZN.UA, це пов'язано з нестандартною ситуацією, що виникла в енергетичній галузі країни у результаті відключення енергоблоку на Запорізькій АЕС.

 

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський був змушений скасувати свою поїздку до США. За інформацією джерел ZN.UA, це пов'язано з напруженою ситуацією, яка виникла в енергетичній галузі в останні дні.

Як повідомляло ZN.UA, нестандартна ситуація на Запорізькій АЕС, яка призвела до зупинки енергоблока, викликала форс-мажорні обставини, змусивши українську сторону не тільки почати імпорт електроенергії з Росії, але і збільшити відбір російського газу з газопроводів.

За даними Держатомрегулювання, 27 січня генератор енергоблока № 6 Запорізької АЕС був відключений від електроживлення. Попередня причина - аварійне відключення ВЛ-750 кВ «Південнодонбаська» через падіння опори в результаті крадіжки кріплення. Як очікується, аварійний ремонт триватиме до 15 лютого 2012 року.

Крім того, через зношеність обладнання були зупинені кілька теплових енергоблоків.

Відзначимо, що дана ситуація є досить типовою для української енергетики. Незважаючи на прогнозовані морози наприкінці січня - початку лютого, Міненерговугілляпром традиційно, замість того щоб підготуватися заздалегідь, змушене вдаватися до надзвичайних заходів.

Зокрема, незрозуміло, як планувалися планово-запобіжні ремонти (технологічні графіки регулювання двох атомних блоків) на січень-лютий без урахування традиційного навантаження на енергосистему в цей період.

За даними ZN.UA, запасів вугілля на складах ТЕС, які станом на початок лютого складають 3,5 млн тонн, цілком вистачить для додаткового підключення до енергосистеми незадіяних потужностей ТЕС і для стабільної їх роботи до квітня.

Крім того, запасів газу в підземних газових сховищах (ПСГ) також достатньо для нормального проходження пікового періоду. Інша справа, що відразу задіяти всі резерви складно технічно - цим потрібно було займатися планомірно, враховуючи прогнози Гідрометцентру.

Це і є показник професіоналізму і якості роботи Міненерговугілляпрому. !zn

Читайте також:

Енергетичне майбутнє України: як його підганяють під Ахметова

«Газпром» через морози обмежує постачання газу до європейських країн

Закупівля газу на спотових хабах в Європі - ще один варіант досягнення незалежності від Росії