Чехія відклала входження до зони євро

18 серпня 07:27

Чехія не готова назвати дату прийняття євро через боргову кризу й неясность ситуації в самій єврозоні. Про це заявив прем'єр-міністр країни Петро Нечас.

 

«Зараз взагалі непрвильно встановлювати будь-яку дату приєднання до євро, оскільки неясно, до чого б ми приєдналися», - сказав він.

За його словами, теперышня боргова криза в єврозоні створює іншу ситуацію, ніж та, про яку йшлося в момент вступу Праги до ЄС 2003 року.

Глава уряду Чехії стримано поставився до пропозиції лідерів Німеччини й Франції про створення «економічного уряду» єврозони.

У свою чергу міністр фінансів Чехії Мирослав Калоусек заявив, що «економічний уряд Європи означав би втрату бюджетного суверенітету».

«Я глибоко переконаний, що для такої країни, як Чехія, такий уряд був би невигідним. У нас невелика, ліберальна та експортно-орієнтована економіка, а європейський уряд логічно захищав би інтереси великих гравців», - пояснив політик.

Нагадаємо: 16 серпня Ангела Меркель і Ніколя Саркозі домовилися почати роботу зі створення так званого «економічного уряду» єврозони, ввести податок на фінансові транзакції усередині неї й зміцнити загальну бюджетну дисципліну аж до внесення відповідного пункту в конституції країн-членів.

Німецько-французький план прийнято в загальних рисах, його наповнюватимуть конкретикою. Планують, що члени єврозони обговорять його у вересні.