Централізація держконтролю за обігом спиртного та цигарок може детінізувати ринок, - експерт

05 лютого 16:20

Міндоходів планує ввести акцизні марки з трирівневим захистом.

 

Cтворення в Україні централізованої системи обліку обігу алкогольних напоїв може принаймні, частково сприяти детінізації цього ринку.

Таку думку озвучив виконавчий директор асоціації "Українське бюро винограду та вина" Ігор Ніколін.

"Лише важливо, щоб запровадження нових зразків акцизних марок не призвело до значного зростання витрат легальних виробників, які можуть знадобитися на придбання нового обладнання для наклеювання марок і т.д. Хотілося б, щоб діалог держави з учасниками ринку був максимально прозорий та відкритий", - зауважив фахівець.

У свою чергу директор асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Михайлечко констатував, що ще більш відчутно детінізації ринку алкоголю сприяло б посилення контролю держави за роботою спиртових заводів, які, як відомо, перебувають у державній власності.

Нагадаємо, що Міністерство доходів і зборів планує запровадити акцизні марки нового зразка з трирівневим захистом від підробки. Ця інновація передбачена у проекті постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів".

У відомстві наголошували, що введення нових марок є одним з етапів створення комплексної автоматизованої системи обліку обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

За словами експертів Міндоходів, прийняття проекту цієї постанови забезпечить ефективний державний контроль за обігом підакцизних товарів та своєчасне надходження коштів до державного бюджету від сплати акцизного податку. Також передбачені заходи мають захистити споживачів від фальсифікованої продукції і убезпечити від отруєння неякісною продукцією та іншої шкоди, що можуть завдати контрафактні товари. !zn