Бюджетний комітет Ради перерозподілив 1,7 млрд грн "потрібним" регіонам

27 березня 14:43

Підконтрольний регіоналам бюджетний комітет за необґрунтованим проханням Кабміну погодився фінансово підтримати ГПУ, малу батьківщину Януковича та агентство Каськіва.

 

Бюджетний комітет Верховної Ради перерозподілив 1,7 млрд грн на користь "потрібних" відомств, регіонів і об'єктів. Про це заявив член бюджетного комітету, опозиційний депутат-мажоритарник Олександр Чорноволенко.

За його словами, Кабмін без подання необхідних матеріалів, необґрунтовано підготував перелік об'єктів, які будуть фінансуватися з державного бюджету як інвестиційні об'єкти. Зокрема, найбільші суми дісталися місту Єнакієве - 100 млн, тоді як Херсонській області - 18 млн, Черкаській - 10 млн, Чернівецькій - 7 млн, Одеській - 19 млн, Полтавській - 13 млн, а Донецькій області дісталося 60 млн грн.

Гігантські суми державних дотацій, "закачані" в Донецьку область в 2012-му, пішли в нікуди

Крім того, Генеральній прокуратурі додатково виділили 209 млн, СБУ - 31 млн, Держслужбі охорони - 48 млн грн.

Опозиціонер також зазначив, що Держагентство з інвестицій вже не залучає інвестиції в Україну, а навпаки намагається взяти з державного бюджету: просило 300 млн, а отримало - 100 млн грн. Також продовжують фінансувати національне агентство з проведення фінальної частини Євро-2012.

Чорноволенко звернув увагу на численні помилки у документах, підготовлених для засідання комітету.

За його думку, не краще повелися депутати бюджетного комітету, забравши з цієї суми 90 млн грн і розподіливши їх на об'єкти у своїх округах.

Взагалі, стверджує Чорноволенко, це виглядало дуже дивно, тому що не було ні проектної документації, ні обгрунтування фінансування цих об'єктів.

"Це звичайний дерибан. Це може бути кваліфіковано за 365 статтею - зловживання владою з метою створення власного іміджу. Передбачена відповідальність - 7 років ув'язнення, адже приймати рішення про розподіл фінансів може тільки Верховна Рада на пленарному засіданні. Коли за це беруться окремі депутати, які розподіляють фінансові ресурси, це дуже схоже на корупційні дії. Тому я звернувся із запитом до Генпрокуратури з тим, щоб зупинити цей дерибан бюджету і щоб ніколи ВРУ у новому скликанні так не робила", - заявив Чорноволенко.

Як відомо, 26 березня, незважаючи відкритість засідань комітетів Ради, журналістів не пустили на засідання бюджетного комітету, на якому перерозподіляли 1,7 млрд грн. !zn

Читайте також:

У ПР пояснили, чому Донбасу з держбюджету виділили найбільше коштів