Будівництво саркофагу «Укриття» стало дорожчим на 200 млн євро

07 березня 06:35

Будівництво саркофагу «Укриття» над зруйнованим реактором у Чорнобилі стало дорожчим на 200 мільйонів євро. Незважаючи на це, чиновники обіцяють здати об'єкт вчасно.

 

Новий саркофаг «Укриття», будівництво якого почнеться у квітні, буде коштувати майже мільярд євро, кажуть у МНС. Це майже на 200 мільйонів більше за раніше озвучену вартість.

Французька компанія завершила вже спеціальний майданчик для будівництва. Конструкція дорівнює площі 4 футбольних полів. Здати об'єкт мають до 2015 року. Україна фактично фінансуватиме лише 6%. Решта - допомога інших країн.

Розпоряджатися грошима буде не український уряд, а Європейський банк реконструкції та розвитку. І хоча зараз повної суми на будівництво арки ще не назбирали, у МНС запевняють, що затримок не буде.

За словами голови Державного агентства з управління зоною відчуження Володимира Холоші, фінанси будуть виділятися країнами-донорами поетапно. У 2012, 2013, 2014 роках. Гарантовано, що чергового перенесення будівництва не буде.

Нагадаємо, 19 квітня 2011 року у Києві відбулася Донорська конференція зі збору коштів на будівництво об'єкту «Укриття». Країни-учасниці конференції виділили Україні 550 млн євро на чорнобильські проекти.

З урахуванням результатів квітневої донорської конференції у Києві, а також зважаючи на раунд додаткових зобов'язань від Франції, США, Росії, Європейського союзу та ЄБРР, повністю профінансована потреба у коштах на реалізацію чорнобильських проектів в обсязі 740 млн євро. !zn

Читайте також:

Австралія виділить Україні на «Укриття» 1 млн євро

Україна змушена будувати сховища для відпрацьованого ядерного палива, - Семинога

Туристам знову дозволили відвідувати чорнобильську зону

Вплив об'єкту «Укриття» на навколишнє середовище зараз менший, ніж від блоку діючої АЕС