Брюссель відзначає погіршення бізнес-клімату в Україні в 2011 році

15 травня 18:27

Єврокомісія вказує на уповільнення реалізації амбітної програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

 

Єврокомісія відзначає погіршення бізнес-клімату в Україні в 2011 році.

Про це сказано в схваленому сьогодні спільному робочому документі "Реалізація Європейської політики сусідства в Україні. Прогрес у 2011 році і рекомендації до дій".

"Бізнес-клімат погіршився в 2011-му році ... тиск на підприємства з боку різних органів влади і правоохоронних органів, корупція і загальна проблематичність із забезпеченням верховенства права називалися серед основних перешкод ведення бізнесу в Україні", - сказано в звіті.

"Економічні оператори повідомляли, що вони стикалися з непередбачуваним регуляторним середовищем, правила якого нечіткі і непослідовно застосовувалися, що мало ефект у вигляді перешкод у розвитку бізнесу", - говориться в документі.

Інвестори негативно оцінюють інвестклімат в Україні і не чекають його поліпшення

Основними перешкодами на шляху розвитку бізнесу Єврокомісія називає повідомлення про тиск з боку різноманітних органів влади (податкової, митниці), а також з боку правоохоронних органів (міліції, Генеральної прокуратури, СБУ), корупцію і загальні проблеми з верховенством права.

При цьому Комісія звертає увагу, що позиції України в рейтингу Світового банку "Doing Business 2012" погіршилися - Україна посіла 152-е місце, що на три сходинки нижче в порівнянні з попереднім роком.

Нагадаємо, що напередодні в Брюссель з офіційним візитом літав міністр економіки України. Після переговорів з європейськими чиновниками Порошенко повідомив, що Київ і Брюссель домовилися розробити спільну програму з питань бізнес-клімату, а також створити спільний режим діалогу, який буде чітко моніторити ситуацію щодо інвестиційного клімату. Він зазначив, що в рамках цієї програми будуть оцінюватися, в тому числі, питання податкового тиску, відшкодування ПДВ та в цілому втручання правоохоронних органів у діяльність бізнесу. !zn

Читайте також:

Західні інвестори не хочуть вести бізнес в Україні через неповернення ПДВ і податківців-рейдерів

Російському бізнесу в Україні заважають конфлікти з силовиками і податковою, - посольство РФ

Іноземних інвесторів відлякує від України безкарність недобросовісних позичальників

Тігіпко визнає проблеми з пресингом бізнесу з боку митниці та податкової