Бойко забув про документи, які давали йому право управляти грошима «РосУкрЕнерго» (фотокопії)

17 серпня 06:50

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко «не розуміє» про які документи, що стосуються його ролі в управлінні компанією «РосУкрЕнерго», йдеться.

 

Про це він заявив під час слухань у Печерському суді у відповідь на прохання захисту Юлії Тимошенко долучити до справи документи, що підтверджують зв'язок Юрія Бойка з компанією «РосУкрЕнерго».

«Я не можу коментувати цей документ. Я взагалі не розумію, що вони там друкують у себе в офісі на Турівській... І взагалі не знаю в чому справа.Але я не маю ніякого відношення до заснування"РосУкрЕнерго"", - зазначив міністр.

У відповідь на це Тимошенко нагадала Бойко, що свого часу він брав участь в установчих зборах компанії РосУкрЕнерго й Centragas.

Бойко відповів, що в документи, які нібито підтверджують його участь у цій зустрічі, не викликають у нього довіри.

"Я пам'ятаю, як на одному з ток-шоу пані Тимошенко простягала мені меню одного з київських ресторанів і сказала, що це протокол, який я підписав із РосУкрЕнерго", - зазначив Ю. Бойко.

Нагадаємо, що в січні 2006 року DT.UA писало про те, що власниками акцій «Росукренерго» стали два австрійські холдинги - Centragas («Центрагаз») і Arosgas («Аросгаз»). У свою чергу кожен з холдингів засновано безліччю офшорних компаній. І Centragas, і Arosgas зареєстровано за однією адресою: Tegetthoffstrasse, 1,1015 Wien. Саму Rosukrenergo Aktiengesellschaft - у швейцарському кантоні Цуг (Zug).

Логіку реєстрації пояснювали ухилянням від оподаткування. Згідно кантонального законодавства, компанії, що реєструються в кантоні Цуг, платять договірний фіксований податок, а холдинг, що зареєстрований в Австрії та не провадить бізнесову діяльністю на території цієї країни, податком не обкладається.

Також DT.UA опублікувало протокол створення акціонерами керуівної структури «РосУкрЕнерго» - координаційного комітету з управління компанією.

На зборах, де головував один із віце-президентів «Газпромбанку», було вирішено, що інтереси одного власника - «Центрагазу» - мають представляти Юрій Бойко, Ігор Воронін, Вольфганг Путчек і Шелтер-Джонс.Тим часом Юрій Бойко обіймав посаду голови НАК «Нафтогаз України» й першого заступника міністра палива та енергетики, що забороняло йому представляти інтереси приватної компанії.

«Centragas умовно прийнято вважати «українським» холдингом, «Аросгаз» - «російським». І не умовно. Відповідно до згаданого протоколу засідання акціонерів, компанію «Аросгаз» представляють заступники голови правління РАТ «Газпром» Олексія Міллера: Комаров, Акімов, Рязанов. Компанію їм склав керівник газпромівської «дочки» Олександр Медведєв», - писало тоді ZN.UA.

Координаційний комітет компанії повинен був здійснювати нагляд за операційною діяльністю компанії. Рішення комітету вважали дійсними в разі одноголосного голосування принаймні одного представника від кожного акціонера.