Бойко: Головне болюче питання для України - це "Південний потік"

14 сiчня 12:26

Україна продовжить боротися проти будівництва російського газопроводу «Південний потік» на всіх рівнях. В Україні розуміють, що газ - політичний товар, заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

 

Україна продовжить боротися проти будівництва російського газопроводу «Південний потік» на всіх рівнях. В Україні розуміють, що газ - політичний товар, заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

«Енергетика - головна складова всієї безпеки. І якщо раніше експерти замовчували про політичну та геополітичну складову в цьому питанні, то сьогодні можемо відкрито говорити, і завжди будемо враховувати, що газ - це політичний товар», - сказав він.

Бойко зазначив, що Україні останнім часом вдалося відновити ефективний діалог з Росією, у тому числі в газовому питанні.

«Ми усунули проблеми, які нам заважали. Водночас Україна веде активний діалог з ЄС в цьому напрямку. Головне болюче питання для нас - це Південний потік. Україна повинна отримати гарантії на довгострокову перспективу для забезпечення транзиту газу», - зазначив він.

Саме тому, з його слів, надалі Україна буде робити все, щоб «реформувати «Нафтогаз», а також газовий сектор в цілому. Ми вже готуємо пропозицію на засідання Комітету з економічних реформ при Президенті щодо реформування нафтогазової компанії», - заявив він.

Бойко також повідомив, що протягом двох років Україна планує збільшити пропускну здатність ГТС. «Ми готові створити машину нового покоління. Вже у минулому році ми закупили вдвічі менше газу, необхідного для його прокачування (паливний газ). І це дозволить збільшити транзит», - запевнив він.

Нагадаємо, Україна неодноразово виступала проти будівництва «Південного потоку», який передбачає транспортування газу в обхід України.

27 липня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна готова запропонувати проект розширення власної газотранспортної системи в якості альтернативи будівництва газопроводу «Південний Потік».

1 вересня міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що транзит природного газу по території України може знизитися на 50% у випадку, якщо буде побудований газопровід «Південний потік».

7 вересня міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що українська сторона робить все можливе, щоб переконати РФ відмовитися від проекту «Південний потік». За словами глави українського МЗС, «Південний потік» є економічно невигідним проектом, який, до того ж, може загрожувати екології Чорного моря.

7 вересня голова правління компанії Олексій Міллер заявив, що ВАТ «Газпром» не має наміру відмовлятися від будівництва газопроводу «Південний потік».

13 вересня заступник голови Державної думи РФ, президент «Російського газового товариства» Валерій Язєв, заявив що об'єднання ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» може призвести до корекції позиції Росії щодо будівництва газопроводу «Південний потік».

У той же час, прем'єр України Микола Азаров заявив, що не допускає можливості злиття або поглинання «Газпрому» і «Нафтогазу».

За матеріалами Росбалт