Боржникам банків полегшать сплату штрафу за прострочення кредиту

19 квiтня 10:30

Верховній Раді запропоновано спростити списання простроченої заборгованості проблемних позичальників банків. Банкіри зазначають, що таким чином вони отримають можливість домовитися з позичальниками про погашення частини коштів.

 

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №2865 про зміни до Податкового кодексу, якими пропонується переглянути правила оподаткування доходу, отриманого фізособою "як додаткове благо".

Мова йде про списання банком безнадійної заборгованості за кредитом - чинне законодавство передбачає за її списання сплату податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 15%. Податком обкладається не тільки сума основного боргу і відсотків за ним, але і нараховані кредитором комісії і штрафи.

Законопроектом запропоновано в сумі для розрахунку податку на доходи фізичних осіб не враховувати відсотки, комісії та штрафи, нараховані платнику на суму боргу за кредитом. Під ПДФО будуть підпадати тільки основні борги за кредитом, анульовані фінансовими установами за їхніми самостійними рішеннями. Такі зміни дозволять банкам активніше списувати анульований безнадійний борг, пише "Коммерсант-Украина".

У пояснювальній записці до документа зазначається, що це дозволить скоротити ризики банківської системи і уникнути формування нової заборгованості платника. "За кілька років сума пені і штрафів може у багато разів перевищити суму основного боргу. Існує ймовірність, що громадянин сплатить податків більше, ніж складає сума отриманого кредиту", - наголошується в документі.

Обов'язок сплати кредитором податків з усієї суми списаних коштів часто робить неможливим світові угоди з банками навіть у разі згоди обох сторін.

"Нарахування податку з пені - велика проблема для банків,- пояснює незалежний фінансовий експерт Мар'ян Заблоцький.- Як правило, перші кілька років банки лякають боржника, нараховуючи йому великі штрафи. Згодом кредитні установи намагаються мирно домовитися, запропонувавши позичальникові заплатити частину боргу в обмін на списання залишку".

За даними НБУ на кінець 2012 року, банки сформували резерви під заборгованість фізосіб в обсязі 50 млрд грн. Левова частка резервів стосується виданих ще до кризового 2008 року кредитів на суму 143 млрд грн, в основному використаних на придбання нерухомості. Більше 80% іпотечних кредитів були номіновані у валюті, а девальвація гривні, зростання безробіття і різке падіння цін на ринку нерухомості призвели до того, що у громадян утворилася значна заборгованість за іпотечними кредитами, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. !zn

Читайте також:

Позичальникам стане складніше не повертати банку кредит

Найбільші позичальники сидять у Верховній Раді