Борги за електроенергію вдарять по шахтарям - експерт

04 лютого 13:09

На 1 січня 2013 року загальний борг за спожиту електроенергію становив 11,4 млрд грн. При цьому основна сума заборгованості припадала на державні шахти і бюджетні організації.

 

Однією з причин кризових явищ, що склалися сьогодні у вугільній галузі України, є низький рівень оплати за спожиту електроенергію у країні, особливо з боку бюджетних організацій, а також держпідприємств і держшахт. Таку думку висловив журналістам віце-президент компанії ContourGlobal, експерт енергоринку Юрій Саква.

"Через зростання боргів за спожиту електроенергію, енергопостачальні компанії отримують заборгованість перед "Енергоринком". А той, у свою чергу, перед генерацією. Відповідно ТЕС мають проблеми з ліквідністю для своєчасного і повного розрахунку з шахтарями за вугілля. Таким чином, в кінці ланцюжка виявляються шахтарі", - вважає він.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, на 1 січня 2013 року загальний борг за спожиту електроенергію становив 11,4 млрд грн. При цьому основна сума заборгованості припадала на державні шахти і бюджетні організації. Зокрема, за 2012 рік вугільна галузь наростила борг за електроенергію на 85%, до 3,895 млрд грн, у той час як водоканали навпаки знизили на 36,5%, до 2,427 млрд грн.

"Єдиний вихід із ситуації - збільшення бюджетного фінансування для погашення накопичених боргів. Іншого шляху немає. В іншому випадку ТЕС взагалі можуть перестати брати вугілля. Зараз на складах накопичені величезні запаси, яких вистачить на кілька місяців вперед", - зазначив Юрій Саква.

Нагадаємо, 31 січня голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов направив прем'єр-міністру Миколі Азарову лист, у якому проінформував главу уряду про різке погіршення економічної ситуації у вугільній галузі країни. Щоб забезпечити стабільну роботу вугільних підприємств і зняти соціальну напругу у трудових колективах він запропонував здійснити перерозподіл щомісячних обсягів бюджетних витрат шляхом їхнього наближення до кінця року, збільшивши фінансування Міністерства енергетики та вугільної промисловості на 452,8 млн грн.

Читайте також:

Населення заборгувало за житлокомпослуги майже 13 мільярдів

Незалежні шахтарські профспілки погрожують "рішучими діями"