Бізнес не помітив кардинальних змін в кращий бік в податковій системі

12 листопада 09:44

Ситуація у фіскальній сфері все ще залишається поганою - розрахований за замовленням податкової індекс інвестиційної активності показав незначне зростання. Проблема скорочення кількості податків і спрощення їхнього адміністрування вийшла на перший план. У той же час такі важливі проблеми, як адміністративний тиск (що виражається в "проханнях" податкової переписати звітність), чомусь не було охоплено дослідженням ДПС.

 

Індекс інвестиційної активності в III кварталі виріс на 0,2 бала - до 4,43 з 10, свідчать результати проведеного за замовленням Державної податкової служби України (ДПСУ) опитування компанії R&B Group.Опитані керівники компаній (253 людини, хоча в першій хвилі було задіяно 290 респондентів) прийшли до висновку, що податкова система, макроекономічна стабільність та державне управління перемістилися в ранг найменших проблем, знизивши свій негативний вплив на інвестиційний клімат.

Найбільше бізнесу зараз заважає корупція і проблеми в судовій системі: 38,7% підприємств рекомендують владі продовжити боротьбу з корупцією (у I кварталі їх було 37%). Наполягають вони і на продовженні проведення податкової реформи (21,7%; 22,2%).

- Україна увійшла до трійки країн-лідерів, які поліпшили свої позиції в рейтингу Doing Business-2013"

"Бізнес оцінює роботу законодавства і держорганів. Правильно вже те, що ДПС хоче поліпшити сервіс, скоротити кількість платежів, спростити подачу звітності, але головне, щоб бізнес це відчув. А на практиці ще не все відчутно, особливо в регіонах", - зазначила газеті «Коммерсантъ-Украина» виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Ганна Дерев'янко.

Нагадаємо, що Індекс інвестиційної привабливості, що розраховує ЄБА, в III кварталі становив 2,14 бала з 5, що є найнижчим показником за чотири роки.

Серед виявлених ДПСУ проблем виявилися: велика кількість податків і їхні високі ставки, документообіг та складна система відшкодування ПДВ. Найбільше бізнес чекає скорочення кількості податків (зростання частки респондентів з 15,5% до 21,3%), спрощення розрахунків і адміністрування (з 8,6% до 18,1%), зрозумілих трактувань норм законодавства (з 9,7% до 17,7%).

«Для податкової служби оцінка настроїв інвесторів - не просто констатація факту, а основа для стратегічного планування ... Інвестори чекають від нас адекватних дій, спрямованих на його підтримку, на створення комфортних умов для вкладення коштів. Саме це і є нашим головним завданням», - заявив глава ДПСУ Олександр Клименко.

Спрощення звітності, що займало першу позицію проблемного списку, знизило актуальність. За даними ДПС, 98% платників подають звітність в електронному режимі.

"Щодо звітності були певні кроки вперед. Але потрібно працювати над тим, щоб не було збоїв в електронній подачі документів, на що вже скаржаться підприємства", - відзначає Дерев'янко.

"Рейтинги, складені за ініціативою податкових органів, завжди будуть викликати сумніви в об'єктивності", - вважає співголова податкового комітету Американської торгової палати (АТПУ) Олег Чайка, додаючи, що після прийняття Податкового кодексу форми декларацій та інших документів постійно змінювалися, а нещодавні законодавчі зміни знову зажадають перегляду форми як податкової накладної (зазначення номерів і дат митних декларацій), так і декларації з податку на прибуток компанії.

Експерти відзначають, що кількість податків не є першочерговою проблемою бізнесу.

"Найбільша проблема - адміністративний тиск. Викликають на бесіди, вимагають платежі, податкова міліція щось вигадує. Це ті питання, які безпосередньо пов'язані з виконанням планів з наповнення бюджету", - розповідає голова комісії з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз. Особливо гострою ця проблема стала в передвиборний період. Крім того, багато підприємств так і не вирішили питання зі збитками і авансовими платежами (ці проблеми в рейтингу не відображено).

"Наприкінці жовтня ДПС зажадала від місцевих податкових органів не допустити зниження сплати податку на прибуток за ІІІ квартал в порівнянні з ІІ. Так що найближчим часом слід очікувати чергового етапу тиску на бізнес з метою примусити його до штучного завищення податку на прибуток як з метою виконання планів зі збору податків в 2012 році, так і для забезпечення завищених авансових податкових платежів у 2013 році. Вчинені заходи вже ніяк не сприятимуть покращенню цього рейтингу в IV кварталі", - впевнений співголова податкового комітету Американської торгової палати Олег Чайка. !zn

Читайте також:

Акціонерним товариствам незабаром ускладнять роботу

Падіння ВВП України призвело до рекордного зниження індексу довіри інвесторів

Європейські фінансові регулятори можуть віднести Україну до зони «високого ризику»