Бізнес-омбудсменом по боротьбі з корупцією в Україні став колишній єврокомісар

10 грудня 19:46

Шемета має намір внести практичний внесок у поліпшення ділового клімату, боротьбу проти корупції в Україні.

 

Бізнес-омбудсменом по боротьбі з корупцією в Україні призначений екс-комісар ЄС Альгірдас Шемета, повідомляє київський офіс Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

"На посаду бізнес-омбудсмена керівний орган Ініціативи (Ініціативи по боротьбі з корупцією) одноголосно висунув, а Кабінет міністрів України затвердив колишнього комісара ЄС з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту і боротьби з шахрайством Альгірдаса Шемету", - йдеться в прес-релізі.

Офіс бізнес-омбудсмена буде аналізувати відповідні претензії та при необхідності зможе звернутися з вимогою про проведення додаткових розслідувань відповідними органами.

Планується також, що офіс бізнес-омбудсмена періодично звітувати перед громадськістю, в тому числі перед бізнес-співтовариством, про досягнення в боротьбі з корупцією.

"Погоджуючись на цю дуже складну роботу, я зроблю позитивний і практичний внесок у поліпшення ділового клімату, боротьбу проти корупції та поширення передової міжнародної практики в Україні", - цитується в прес-релізі Шемета.

Ініціатива по боротьбі з корупцією проголошена ЄБРР в травні-2014 і узгоджена в меморандумі про взаєморозуміння між урядом України та міжнародними організаціями - ЄБРР, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), а також з кількома українськими бізнес-асоціаціями - Американською торгівельною палатою, Європейською бізнес-асоціацією, Федерацією роботодавців України, Української торгово-промисловою палатою, Українським союзом промисловців і підприємців.

Читайте також: Міністр-іноземець хоче за місяць написати 16 законів

Кабінет України вирішив створити раду бізнес-омбудсмена як свій постійно діючий консультативно-дорадчий орган (постанова №691 від 26 листопада): до складу ради входять сам бізнес-омбудсмен, два його заступники і працівники секретаріату.