Білорусам дозволили купувати автомобілі за долари

03 червня 05:45

Національний банк Білорусі (НББ) дозволив продавати автомобілі за іноземну валюту.

 

Раніше Нацбанк Білорусі вже дозволив торгувати за валюту нафтопродуктами та скрапленим газом, а також продавати туристичні путівки. Окрім того, з кінця травня у Білорусі за валюту дозволено надавати послуги іноземцям у готелях, турбазах, профілакторіях і в лікарнях.

Вирішуючи торговельну діяльність у доларах і євро, Нацбанк намагається розморозити валютний ринок. Білоруси скуповували валюту всю весну, побоюючись девальвації місцевого рубля. Ця девальвація відбулася у кінці травня, але поки білоруси гроші в обмінники не понесли. У результаті навіть різке зниження вартості валюти не розморозило валютний ринок.

Варто зазначити, що у низці галузей білоруської економіки розплачуватися місцевою валютою просто заборонено. Так, "Белнефтехим" не приймає у іноземців білоруські рублі, коли вони хочуть розплатитися за бензин на міжнародних магістралях.

До економічної кризи Білорусь навпаки всіляко намагалася обмежити використання іноземної валюти у внутрішніх розрахунках.

Для стабілізації ситуації у Білорусії влади країни попросили кредит у ЄврАзЕС на три мільярди доларів і кредит у МВФ на $3,5-8 млрд. Поки ані той, ані інший кредити не видано, рішення щодо першого з них буде ухвалено 4 червня.