Білорусь відновлює імпорт електроенергії з України та Росії

01 липня 11:14

Білорусь у п'ятницю, 1 липня, відновить імпорт електроенергії з України, постачання з Росії відновляться, найпізніше, до кінця суботи, заявив перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко.

 

«З Україною ми відновлюємо постачання сьогодні, з Росії - сьогодні-завтра», - повідомив В.Семашко журналістам у Мінську.

Відповідаючи на питання про стан розрахунків за імпорт електроенергії з України, перший віце-прем'єр повідомив, що не вважає цю ситуацію кризовою. «Ніяких проблем немає. Кілька днів тому в мене відбулася телефонна розмова з паном Клюєвим (перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв - ред.). Я обіцяв розрахуватися до 15 числа, але, думаю, що ми зможемо це зробити набагато раніше, протягом кількох найближчих днів», - сказав В.Семашко.

Говорячи про розрахунки з Росією, перший віце-прем'єр нагадав, що в середу Білорусь перерахувала Росії другий транш заборгованості на суму 21 млн дол, таку ж суму республіка залишилася винна. «Цей залишок в 21 млн дол ми закриємо у найближчі дні», - сказав він.

Нагадаємо, що російська «Інтер РАО» припинила постачання електроенергії до Білорусі в ніч на середу, 29 червня через заборгованість, що утворилася. Пізніше Мінськ виділив необхідні кошти і виплатив російській компанії 600 млн руб. «Інтер РАО» пообіцяла постачання відновити. Подача електроенергії мала початися у ніч на четвер, о 00:00 мск, але на ранок представники «Інтер РАО» констатували, що «з технічних причин» експорт до Білорусі не здійснюється.

У ЗМІ з'явилася інформація, що рішення про збереження ембарго прийнято російським керівництвом з метою підштовхнути Мінськ до приватизації білоруських енергоактивів.