Білорусь продає свою газотранспортну систему Росії

23 червня 09:19

Білоруська делегація повезла у ВАТ "Газпром" підготовлений проект договору купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз", які належать державі, за $2,5 млрд.

 

У разі підписання договору "Газпром", якому вже належать 50% акцій "Белтрансгаза", стане єдиним власником білоруської газотранспортної системи.

Як повідомили у Держкомітеті Білорусії по майну, "першого заступника голови комітету Сергія Пяткова направлено до Москви для проведення переговорів з продажу 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз".

"Обговорюється підготовлений білоруською стороною проект договору купівлі-продажу 50% акцій "Белтрансгаза" за $2,5 млрд", - сказав представник ДКІ.

У Москві перебуває перший заступник прем'єр-міністра Білорусії Володимир Семашко, який очолює білоруську делегацію. Вчора він знову вів переговори з головою "Газпрому" Олексієм Міллером. За підсумками переговорів прес-служба "Газпрому" повідомила, що сторони "провели черговий раунд переговорів щодо документів, які готуються до підписання".

У Міненерго Білорусії агентству повідомили, що до складу білоруської делегації входить керівництво відомства і ВАТ "Белтрансгаз".

У Мін'юсті проінформували, що відповідно до постанови уряду, до Москви також відряджено заступника міністра юстиції Ігор Тушинський, який курував правовий супровід аналогічної угоди у грудні 2006 року.

Раніше також повідомлялося, що керівництво уряду Білорусі і "Газпрому" неодноразово заявляли про високий ступінь готовності до підписання угоди з купівлі-продажу акцій "Белтрансгаза", проте зберігали протиріччя в частині зв'язку з приватизаційною угодою договору на постачання газу до Білорусії в 2012-2014 роках: білоруська сторона наполягала на цьому, "Газпром" не погоджувався.

У 2007-2010 роках "Газпром" поетапно викупив 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз" за $2,5 млрд, перераховуючи щороку $625 млн за 12,5% акцій. Угоду було укладено виходячи з оцінки ринкової вартості ВАТ "Белтрансгаз" у $5 млрд, яку провів у 2006 році банк ABN Amro. Білоруська сторона наполягала на актуальності цієї оцінки.

Газотранспортна система Білорусі, експлуатована ВАТ "Белтрансгаз", включає в себе 7490 км газопроводів, 5 лінійних компресорних станцій (КС), 3 підземних сховища газу (ПСГ), 233 газорозподільних станції (ГРС), 26 автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС), 7 газовимірювальних станцій (ГВС). По магістральному газопроводу системи "Белтрансгазу" річний обсяг транзиту складає 15-16 млрд кубометрів на рік.

ВАТ "Белтрансгаз" експлуатує також білоруську ділянку магістрального газопроводу "Ямал-Європа", яка належить ВАТ "Газпром", протяжністю 575 км лінійної частини та 5 компресорних станцій, потужність яких становить 33 млрд кубометрів на рік.

ВАТ "Белтрансгаз" забезпечує газопостачання споживачів Білорусі і є ключовим учасником міжнародної системи транспортування газу. По магістральних трубопроводах, що проходять по території республіки, здійснюються транзитні постачання російського природного газу до Калінінградської області, Литви, України, до Польщі.