Без отримання статусу повноцінних юросіб кредити ОСББ не світять

17 червня 12:38

Як повідомив директор департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Мінрегіону Олександр Непомнящий, міністерство на своєму рівні готове всіляко сприяти в розвитку ринку кредитування ОСББ. Водночас у цьому контексті дуже багато залежить від активності муніципалітетів, які безпосередньо взаємодіють з ОСББ.

 

Надання об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) статусу юридичних осіб, які мають право розпоряджатися наявним майном, дозволило б їм залучати кредити від банків на капітальний ремонт, реалізацію програм з підвищення енергоефективності тощо.

Таку думку висловили учасники круглого столу «Доступне та комфортне житло: як працюють механізми зниження ставок за кредитами на придбання та ремонт житла?», який 14 червня провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Як зазначив керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегош Гайда, у Європі цей сегмент позичальників цікавий для банківського сектору в силу своєї сумлінності при виконанні кредитних зобов’язань. «Рівень дефолтів тут – близький до нуля», - уточнив експерт. Водночас для того, щоб ця система запрацювала і в Україні, потрібне внести зміни до нормативної бази НБУ, зокрема, в частині визначення класу ОСББ як позичальника (чинні регламенти змушують банки формувати під кредити високі резерви).

На утеплення українських багатоповерхівок потрібно $15 млрд


За словами старшого менеджера департаменту енергоефективності ЄБРР Сергія Масличенка, у європейській практиці забезпеченням за кредитами для кондомініумів (аналоги наших ОСББ) зазвичай виступають майбутні платежі за комунальні послуги.

Як повідомив директор департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Мінрегіону Олександр Непомнящий, міністерство на своєму рівні готове всіляко сприяти в розвитку ринку кредитування ОСББ. Водночас у цьому контексті дуже багато залежить від активності муніципалітетів, які безпосередньо взаємодіють з ОСББ.

За словами ж заступника голови правління «Ощадбанку» Антона Тютюна, окремі приклади реалізації програми кредитування ОСББ (у т.ч. за підтримки органів місцевої влади) вже на сьогодні існують, зокрема, у Львівській області. Банкір теж вважає, що для пожвавлення ринку має бути двосторонній рух – і «зверху» (центральні органи), і «знизу» (на локальному рівні).

Заступник голови правління «Укргазбанку» Олена Дмітрієва спрогнозувала, що законодавче закріплення юридичного статусу ОСББ підвищило б їх привабливість як позичальників.

Директор же Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст звернув увагу, що в Україні згідно чинних регламентів для отримання ОСББ кредиту знадобиться згода 100% мешканців багатоквартирного будинку (а отримати її не завжди, очевидно, було б просто), у той час як у Чехії – 51%. !zn

Читайте також:

Сьогодні патріот України той, хто утеплив своє житло


Теплозбереження: що раніше, то дешевше

Камо грядеші, економіко України, або Як зменшити енерговитрати і де взяти на це гроші

Після Євро-2012 Україна має сконцентруватися на енергозбереженні, - Тігіпко