Бернанке заспокоїв ринки, незважаючи на відсутність у його промові конкретики

27 серпня 07:13

Багато інвесторів очікували від п'ятничного виступу глави Федеральної резервної системи США Бена Бернанке на щорічній конференції в Джексон Хоул (штат Вайомінг) конкретних рішень щодо нових заходів, що стимулюють економіку.

 

Проте Б. Бернанке нічого конкретного не сказав, відклавши рішення до вересня. Після деякого сум'яття, викликаного такою позицією, ринки відреагували позитивно.

Після чотирьох тижнів падіння, провідні фондові індекси на минулому тижні pросли. У п'ятницю індекси підвищилися на 1,2 - 2,5%, а за тиждень продемонстрували ще більш істотне зростання. Індекс Dow Jones зріс на 4,3%, індекс S & P 500 - на 4,7%, а Nasdaq підскочив на 5,9%.
Нафта після виступу Бена Бернанке зупинилася в падінні, завершивши торги на Нью-йоркській товарній біржі на рівні 85,50 доларів за барель. Золото після двох днів корекції знову стало дорожчати, хоча за тиждень подешевшало на 3%. У п'ятницю вартість тройської унції підвищилася на 64 долара, досягнувши позначки в 1,827 доларів.
У своїй промові в п'ятницю, 26 серпня, Б. Бернанке заявив, що в розпорядженні ФРС є «низка інструментів» для стимулювання економіки, проте не уточнив, коли і як їх можна використовувати.
Б. Бернанке повідомив, що «велика частина» компонентів економічної політики, що спрямована на підтримку здорового зростання економіки, знаходиться поза компетенцією Центробанку. Він також зазначив, що політичні чвари з приводу підвищення стелі держборгу і бюджетних витрат негативно вплинули на економіку, підірвавши довіру споживачів і бізнесів.
Голова Центробанку закликав Вашингтон допомогти розвитку економіки, вирішивши проблему держборгу і проводячи ефективну податкову, торгову і регуляторну політику.
Б. Бернанке підкреслив необхідність зниження величини держборгу в довгостроковій перспективі, однак звернув увагу законодавців на те, що цього не можна робити, приносячи в жертву ті бюджетні асигнування, які спрямовані на підтримку процесу відновлення економіки.
Раніше в США була опублікована доповідь Міністерства торгівлі, в якому зазначається, що темпи зростання американської економіки в квітні, травні та червні були нижчі, ніж передбачалося. У другому кварталі 2011 року економіка зросла на 1% проти очікуваних 1,3%.